Νέα δικαίωση για δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο

Νέα δικαίωση για δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκοΤελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αιγαίου απέρριψε τις αιτιάσεις της Πειραιώς που «δεν μετέτρεψε το δάνειο σε ευρώ μετά την αλλαγή της ισοτιμίας»

Aκόμα ένα ισχυρό νομικό όπλο για τους χιλιάδες πολίτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που έχουν επιλέξει τη δικαστική οδό για τη δικαίωσή τους, αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου.

Η απόφαση απέρριψε έφεση της Τράπεζας Πειραιώς κατά της πρωτόδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, αναγνωρίζοντας την αναδρομική ισχύ των αρχικών συμβάσεων σε ευρώ.
Η υπ’ αριθμ. 86/2017 απόφαση του Εφετείου Αιγαίου είναι τελεσίδικη και δικαιώνει τον δανειολήπτη (μικρή εταιρίας διακίνησης καυσίμων στη Μήλο) έναντι της τράπεζας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η τράπεζα, παρατύπως, συνέχιζε να υπολογίζει το δάνειο σε ελβετικό φράγκο μετά την αλλαγή της ισοτιμίας με το ευρώ, ζητώντας από τους δανειολήπτες να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από την αρχική σύμβαση.
«Οι συμβάσεις αναγνώρισης οφειλής σε ελβετικά φράγκα, με τις οποίες επιχειρείται να ισχυροποιηθεί εκ των υστέρων η άνευ συμβατικής δέσμευσης των μερών μετατροπή του νομίσματος των δανειακών συμβάσεων, είναι άκυρες ως αντίθετες στα χρηστά ήθη» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.

Αναλύοντας την απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου εξηγεί ότι ουδέποτε συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι όροι για τη μετατροπή και την εφεξής λειτουργία των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ενώ η τράπεζα δεν παρείχε ουσιαστικά καμία ενημέρωση στους δανειολήπτες για τις συνέπειες της μετατροπής του νομίσματος των δανείων.

Αναφέρεται επίσης ότι τα χρηματικά ποσά που χορηγήθηκαν ως δάνεια δεν εκταμιεύθηκαν σε ελβετικά φράγκα, αλλά μετατράπηκαν στη συνέχεια λογιστικά στο νόμισμα αυτό, χωρίς να αποδεικνύεται ότι πράγματι η τράπεζα δανείστηκε αντίστοιχα ελβετικά φράγκα από τη διατραπεζική αγορά. Η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα του δικαστικού αγώνα πολιτών που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και μετά την αλλαγή της ισοτιμίας βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστούν περισσότερα.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της συλλογικής αγωγής στο Εφετείο Αθηνών, που ασκήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, ενώ η απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα