Νέο φάρμακο μπλοκάρει τον καρκίνο

Το neratinib βοηθά στη «σίγαση» ογκογονιδίωνΕνα νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού φαίνεται ότι κρατά το «κλειδί» για τη «σίγαση» των γονιδίων Ras και άλλων ογκογονιδίων, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πολλών τύπων καρκίνου. 

Το μπλοκάρισμα των ογκογονιδίων Ras αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το «ιερό δισκοπότηρο» στην καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς αυτά έχουν συσχετιστεί με πάρα πολλούς τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο VCU Massey Cancer Center, υπό τον δρα Paul Dent, το neratinib, που εγκρίθηκε πρόσφατα για τον καρκίνο του μαστού και το οποίο χρησιμοποιείται μαζί με το afatinib στον HER2 θετικό καρκίνο του μαστού και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΚΚΠ), που οφείλεται σε μεταλλάξεις του EGFR, συνδέεται μόνιμα πάνω στους υποδοχείς EGFR και HER2 μπλοκάροντας μια για πάντα τη λειτουργία τους. Το πλεονέκτημα του neratinib ήταν ότι μπορούσε να σκοτώσει και τα κύτταρα του ΜΚΚΠ, που δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με afatinib.

Μια άλλη συναρπαστική ανακάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες έγινε στο… μικροσκόπιο, όπου είδαν ότι το neratinib ήταν σε θέση να καταστρέφει όχι μόνο τους υποδοχείς στους οποίους είχε προσδεθεί αλλά και άλλες πρωτεϊνικές μεμβράνες, ακόμη κι όταν δεν προσδενόταν σε αυτές.

Αποφάσισαν λοιπόν να δοκιμάσουν το neratinib σε συνδυασμό με ένα κοινό φάρμακο για την καταπολέμηση των επιληπτικών κρίσεων, που είναι γνωστό ότι επάγει την αυτοφαγία, την ιδιότητα δηλαδή των κυττάρων να αλλοιώνουν ή να ανακυκλώνουν τα δικά τους κυτταρικά συστατικά, τρώγοντας ένα βλαβερό κομμάτι του εαυτού τους.

Δοκίμασαν μάλιστα τον συνδυασμό όχι μόνο στα ανθεκτικά στο afatinib κύτταρα του ΜΚΚΠ, αλλά και σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του παγκρέατος και των ωοθηκών, που περιείχαν μεταλλάξεις K-Ras και N-Ras αντίστοιχα, και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το neratinib μείωσε αστραπιαία την έκφραση των ογκογονιδίων K- και N-Ras! «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες του neratinib στη θεραπεία διάφορων ειδών καρκίνου και τη συμπλήρωση των υπαρχουσών θεραπειών» τόνισε ο δρ Dent, ο οποίος ελπίζει ότι τα ευρήματα της ομάδας του σύντομα θα επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο κλινικών μελετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα