«Κλίνατε επί δεξιά» για την Αυστρία!

Νικητής των χθεσινών εκλογών, ο 31χρονος πρώην ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη σκληρή ρητορική κατά των προσφύγωνΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα μετά τις πρόσφατες ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις 24 Σεπτεμβρίου, οι 6.401.304 Αυστριακοί ψηφοφόροι κλήθηκαν χθες στις κάλπες για να εκλέξουν, από συνολικά 10 υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας Βουλής τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι πρόωρες εκλογές ήρθαν να βάλουν τέλος σε μια βαθιά πολωμένη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία η προσφυγική κρίση και το Μεταναστευτικό τέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των περισσότερων κομμάτων.

Ο μόλις 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών μέχρι πρότινος και νέος αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έχει σταθερά κρατήσει εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στα περί προσφύγων ζητήματα από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου και αρχηγού του αδελφού κόμματος, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Ανγκελα Μέρκελ, ενώ επανειλημμένως της έχει ασκήσει έντονη κριτική.

Ο Κουρτς, που έφερε την προεκλογική ρητορική του επικίνδυνα κοντά σε αυτήν του Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, είναι ο νικητής αυτών των αυστριακών εκλογών, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά πολιτικών της Ευρώπης.

Ιδεολογικά «κοντά»

Η επόμενη ημέρα της αναμέτρησης εκτιμάται ότι θα βρει τον Κουρτς να συζητά με τον Στράχε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η ιδεολογική εγγύτητα των δύο κομμάτων, που, σύμφωνα με τα exit polls, κέρδισαν το 31,6% και το 26% των ψήφων, αντίστοιχα, είναι μεγάλη. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος πάντως δήλωσε πως δεν αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας.

Μεταξύ του μεγάλου νικητή Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος (OVP – που αύξησε το ποσοστό του κατά 6,3%) και του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPO) του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, το οποίο με ποσοστό 26,9% υπέστη μικρή πτώση, αλλά έρχεται δεύτερο. Ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟS (Νέα Αυστρία) με 5,1% και οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 3,9 %, μειωμένο κατά 7,5% σε σχέση με το 2013. Την είσοδό της στη νέα Βουλή, με ποσοστό 4,3%, εξασφάλισε και η Λίστα Πιλτς του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς.
Ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν εκτίμησε ότι η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της νέας Βουλής θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα