Πόσα ακόμα να βγάλουν;

Οι εταίροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται άλλο σαν πειραματόζωοTελικά οι άνθρωποι δεν έχουν τον Θεό τους. Δεν τους φτάνει που οδηγούν έναν ολόκληρο λαό επτά χρόνια τώρα στο σημείο μηδέν, δεν τους φτάνει που με τα Μνημόνια, αντί το χρέος μας να μειώνεται, αυξάνει διαρκώς, δεν τους συγκινούν τα δράματα χιλιάδων οικογενειών, θέλουν και να μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι είναι αχόρταγοι τοκογλύφοι. Ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια κρίση ειλικρίνειας, παραδέχτηκε ότι το 2010 δεν έσωσαν με τις αποφάσεις τους την Ελλάδα, αλλά τις τράπεζές τους. 

Ο πολύς κύριος Ντράγκι, αφού ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας υποσχέθηκε ουκ ολίγα που δήθεν θα μας χαλάρωναν τη θηλιά, ομολόγησε τελικά ότι οι μπίζνες για τους δανειστές πήγαν μια χαρά. Μόνο από τα ελληνικά ομόλογα (γι’ αυτούς δεν «κουρεύτηκαν») έβγαλαν από τόκους πάνω από 8 δισ.! Είπατε κάτι; Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να τα επιστρέψει στην Ελλάδα ή να τα βάλει στον κουμπαρά της απόσβεσης του ελληνικού χρέους, τα μοίρασε στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Δηλαδή σε αυτούς που μας δάνεισαν και βγάζουν λεφτά (από τόκους και κεφάλαια) από τις δόσεις που τους πληρώνουμε. Πολύ απλά, γι’ αυτούς ισχύει το μονά ζυγά δικά τους.

Η απορία η δική μας είναι πόσα ακόμη σκοπεύουν να βγάλουν από την ελληνική κρίση; Πόσο ακόμη σχεδιάζουν να μας έχουν στο τούνελ, χωρίς προοπτική και ελπίδα; Πόσο το οικονομικό, και μάλιστα σε αυτήν τη χείριστη μορφή του, θα επικυριαρχεί της πολιτικής και επί της ουσίας της δημοκρατίας; Οπως πολύ ορθά έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (και στον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση που είχαν), η ενδεχόμενη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού υποβαθμίζει την αξία των δημοκρατικών θεσμών εν ονόματι μιας δήθεν οικονομικής αποτελεσματικότητας και συνιστά μέγιστο κίνδυνο για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Τι άλλο χρειάζεται, πράγματι, για να καταλάβουν ότι η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης απειλείται όταν η πολιτική και ο άνθρωπος αντικαθίστανται από τους αριθμούς και τα (τοκογλυφικά) κέρδη;

Τα φαινόμενα τύπου Καταλονίας και Brexit δεν είναι τίποτε άλλο από αντίδραση στις λογικές που η Γερμανία επιχειρεί χρόνια να επιβάλει στην Ε.Ε. με τον διαχωρισμό του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου, και με την υιοθέτηση μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Και τα δύο ναρκοθετούν το μέλλον της Ευρώπης, την αποδυναμώνουν και ενισχύουν τους άλλους παίκτες (ΗΠΑ, Κίνα). Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι, εν όψει μάλιστα της τρίτης και (προ)τελευταίας αξιολόγησης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται άλλο ούτε ως εξιλαστήριο θύμα ούτε ως πειραματόζωο.

Ο,τι έβγαλαν έβγαλαν από αυτήν την κρίση, την οποία στην πραγματικότητα οι ίδιοι δημιούργησαν, για να μας δείχνουν στους άλλους ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ας κρατήσουν γεμάτα τα σεντούκια τους, μια και έχουν ως πρότυπο τον Σκρουτζ, και ας αφήσουν την Ελλάδα και τον Νότο να αναπνεύσουν. Αρκετά έβγαλαν.

Nϊκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα