Η Αυστρία τρομάζει την Ευρώπη

Πάγωσαν τα χαμόγελα στις Βρυξέλλες στο άκουσμα συνεργασίας Κουρτς και Στράχε!Από τη 
Θεανώ Καρούτα 

Παρά την αρχική αισιοδοξία της Ευρώπης για τη νίκη του 31χρονου υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος (31,5%) Σεμπάστιαν Κουρτς, πικρή γεύση άφησαν εν τέλει οι αυστριακές εκλογές, λόγω των αυξημένων ποσοστών της Ακροδεξιάς.

Ο Κουρτς, που έχει επιδείξει σαφή φιλοευρωπαϊκή διάθεση -και οι Βρυξέλλες τον έχουν παρομοιάσει με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζαστίν Τριντό-, ενδέχεται να αποφασίσει να συγκυβερνήσει με τον Χανς Κρίστιαν Στράχε, τον ακροδεξιό ηγέτη του τρίτου σε δύναμη Κόμματος των Ελευθέρων (25,9%), γκρεμίζοντας τα όνειρα της Ευρώπης, που δοκιμάζεται από το Προσφυγικό αλλά και από τη νομισματική πολιτική της.

Και, παρά το γεγονός ότι ο Κουρτς δεν απέρριψε κανένα σενάριο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα, γεγονός είναι ότι με τους Ελευθέρους η ιδεολογική εγγύτητα είναι μεγάλη.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς η γενική γραμματέας του κόμματος Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ διευκρίνισε ότι το Λαϊκό Κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα το οποίο θα τους επιτρέψει να επιφέρουν τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα.
Ο Κουρτς και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, που δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από την Πέμπτη και μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. Ενας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων θεωρείται πιθανή εκδοχή, όπως και μια συνεργασία ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια, το Λαϊκό Κόμμα.

Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ανακοίνωσε και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, την ίδια στιγμή που πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ήδη για πιθανή διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας τους με τους ακροδεξιούς.

Ωστόσο, «καλή επιτυχία» στον σχηματισμό μιας «σταθερής» και «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης στην Αυστρία ευχήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Κουρτς, την ώρα που ο διεθνής Τύπος και οι αναλυτές παρακολουθούν μουδιασμένοι τις διεργασίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα