Απορρίπτονται 4 στις 10 αιτήσεις για νόμο Κατσέλη

Τέσσερις στις 10 αιτήσεις που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία για ένταξη στον νόμο Κατσέλη απορρίπτονται και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών, ενώ έξι στις 10 γίνονται δεκτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, το απορριπτικό ποσοστό ανέρχεται σε 41% και γι’ αυτά χωρίς εξασφαλίσεις σε 44%.

Στις περιπτώσεις που το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ο αιτών δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει την οφειλή του στην τράπεζα. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει εξελιχθεί σε καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν καταθέσει προτάσεις στην κυβέρνηση για κάποιες αλλαγές. Μέχρι σήμερα, στον ν. Κατσέλη έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% είναι στεγαστικά και καταναλωτικά και το 5% επαγγελματικά.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται περίπου στο 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων (108 δισ. ευρώ) και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εκτιμά ότι περίπου 5 δισ. ευρώ από τα συγκεκριμένα δάνεια κακώς έχει μπει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, καθώς πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους.

Στόχος

Στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο, ώστε έως το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί από 150.000 σήμερα σε λιγότερες από 30.000.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει αλλαγές, επιδιώκοντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία των οικονομικά αδύναμων οφειλετών, να καταστήσει πιο λειτουργικές τις διατάξεις του και να αποτρέψει την αξιοποίησή τους από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα