Ολοκληρωτισμός και Δικαιοσύνη

Κάθε αντιδημοκράτης, που υπηρετεί συστηματικά τις ιδεοληψίες του, εχθρεύεται την έννοια -πολλώ δε μάλλον τη λειτουργία- της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Κάθε δικαστική απόφαση που δεν αρέσει στο… κόμμα, δηλαδή στην ολιγαρχία, που ελέγχει τους μηχανισμούς μιας πολιτικής συλλογικότητας, είναι «κακή, δόλια, αποτέλεσμα συναλλαγής, απότοκο ύποπτων και αντιλαϊκών μεθοδεύσεων».

Οι περιβόητες δίκες της Μόσχας (1936-1938) και οι δίκες για τη συνωμοσία Στάουφενμπεργκ (1944 – απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ) έχουν μείνει στην Ιστορία για το πού μπορεί να καταντήσει η έννοια της Δικαιοσύνης, όταν η δικαστική λειτουργία γίνεται όπλο στα χέρια κάποιου κόμματος, το οποίο κατέλαβε το κράτος.

Αυτές τις δίκες και τους δικαστές, που έγιναν εργαλεία στη διάθεση των μαύρων ή κόκκινων κομισάριων, έχουν νοσταλγήσει αρκετοί εδώ στην Ελλάδα. Αυτοί προσπαθούν να εκδηλώσουν την περιφρόνησή τους στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με πρόσχημα την υπόθεση της Ηριάννας.

Η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε για υπόθεση τρομοκρατίας και προχθές απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της. Η ανακοίνωση της απόρριψης του αιτήματος της καταδικασθείσας συνοδεύτηκε από πράξεις και δηλώσεις πρωτοφανούς βαρβαρότητας και χυδαιότητας.

Τραμπούκοι πέταξαν καρέκλες στους δικαστές, υπουργοί και πολιτικά στελέχη μίλησαν για «αδικία, σφάλμα της Δικαιοσύνης, πλήγμα στην κοινωνία» και ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι «παραβιάστηκε το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Οι τελευταίοι είναι σίγουροι για το ακριβές αυτού που είπαν; Είναι βέβαιοι ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της αποφυλάκισης; Από πού κι ως πού μιλούν εξ ονόματος του λαού; Δεν προβληματίζονται με τον πρωτογονισμό που εκφράζουν; Οι δικαστές αποφασίζουν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν κάνουν δημοσκοπήσεις στις γειτονιές για να βγάλουν αποφάσεις. Οι αντιδρώντες έχουν κατάρτιση δικαστή κι έχουν μελετήσει τη δικογραφία;

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν πάει στη φυλακή λόγω χρεών απλά και μόνο επειδή εκείνοι έκαναν το ολέθριο σφάλμα να διατηρούν ανοιχτή την επιχείρησή τους, ενώ η κρίση έκλεινε την αγορά.

Ο εγκλεισμός αυτών των καθημερινών ανθρώπων στις φυλακές δεν απασχολεί τους… αλληλέγγυους;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα