Νόμιμα (με ευκολίες) τα αυθαίρετα!

Κίνητρα για την «τακτοποίηση» χιλιάδων ακινήτων

Ολες οι νέες ρυθμίσεις και το κόστος τους! Μπορούν να «σωθούν» και όσα κτίσματα κρίθηκαν παράνομα με αμετάκλητη δικαστική απόφασηΗ Θέση μας: Ολοκληρωτισμός και Δικαιοσύνη

Διαβάστε επίσης:

►Θερμά λόγια του Τραμπ για την Ελλάδα: «Είμαστε μαζί σας»

►Κουρουμπλής από άλλη… παραλία

►Παχιά λόγια για 1.000 € μέρισμα σε 1.000.000 συνταξιούχους

►Αναστασιάδης: «Είμαι η μεγαλύτερη πουτ@ν@, δεν θα με ξεγελάσεις»

►Κίνδυνος από το συχνό βάψιμο των μαλλιών

Με σχέδιο νόμου που αφορά αμετάκλητα κατεδαφιστέα ή αυτά που έχει ανακληθεί η οικοδομική τους άδεια

Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή για τα οποία έχει ανακληθεί η οικοδομική άδεια προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας μόνο ένα παράβολο. Με εξαίρεση την υποβολή αναληθών στοιχείων, όλες οι άλλες περιπτώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αυθαιρέτων θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων. Σύμφωνα, πάντως με την έκθεση επί του νομοσχεδίου της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η νομιμοποίηση κατασκευών των οποίων η oικοδοµική άδεια ακυρώθηκε µε αµετάκλητη δικαστική απόφαση, έστω και για τυπικό λόγο, είναι αντισυνταγματική.

Ψευδή ή αναληθή στοιχεία

Ειδικότερα, για πρώτη φορά προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, η υπαγωγή σε ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων εκείνων των κτισμάτων των οποίων οι οικοδομικές άδειες ή και οι αναθεωρήσεις τους ακυρώθηκαν μεν με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, αλλά χωρίς να έχουν υποβληθεί για την έκδοσή τους ψευδή ή αναληθή στοιχεία.

Ουσιαστικά αφορά περιπτώσεις αυθαιρέτων, των οποίων: 1) η οικοδομική άδεια ή η αναθεώρησή της είχε νόμιμο έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις οι οποίες κρίθηκαν αντίθετες σε υπέρτερης ισχύος κανόνα δικαίου, β) η άδεια εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν κανόνων δικαίου που δεν ίσχυαν, γ) η άδεια δεν παραβιάζει τις κείμενες κατά τον χρόνο έκδοσής της ουσιαστικές διατάξεις ή τις ισχύουσες και δ) η διαπιστωθείσα πλημμέλεια της οικοδομικής άδειας ή της αναθεώρησής της συνίσταται σε παράλειψη της πολεοδομικής υπηρεσίας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μάλιστα θα καταβάλλεται μόνον το παράβολο και δεν θα επιβάλλεται οποιοδήποτε πρόστιμο.

Γκρέμισέ το!

Οσοι τώρα έχουν χτίσει αυθαίρετο μετά τις 28 Ιουλίου 2011 (παραμένει κόκκινη γραμμή για την υπαγωγή στον νόμο) και εντοπιστούν από τους ελέγχους της πολεοδομίας μπορούν να γλιτώσουν το πρόστιμο ανέγερσης και να πληρώσουν μόνο 500 ευρώ, αν το κατεδαφίσουν αυτοβούλως. Η κατεδάφιση θα πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από τη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας (με τις αυθαιρεσίες του κτίσματος) που έχει κάνει η αρμόδια Αρχή.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δύο χαράτσια για όσους αποφασίσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών, κατά τα άλλα, διατάξεών του. Το πρώτο ακούει στο όνομα ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και ισχύει για όλα τα νέα κτίρια, ενώ για τα παλιά θα είναι υποχρεωτική μόνο όταν μεταβιβάζονται.
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα επιβαρυνθούν και με τη μελέτη στατικής επάρκειας (με κλιμακωτές μειώσεις ανάλογα με την περιοχή), μελέτη που πρέπει να κάνουν και όσοι είχαν μπει στον παλιό νόμο για αυθαίρετο σε περιοχή υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας (π.χ. Ιόνια). Το υπουργείο εκτιμά ότι για 450.000 αιτήσεις από τους προηγούμενους νόμους οι πολίτες δεν έχουν πληρώσει ολόκληρο το ποσό (για πολλές εξ αυτών δεν έχει καταβληθεί ούτε το παράβολο). Ολες αυτές οι αιτήσεις μπορούν να μεταφερθούν στον νέο νόμο.

Μειώσεις, εκπτώσεις και ευνοϊκοί όροι!

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Το ειδικό πρόστιμο μειώνεται, το ίδιο και το παράβολο, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις του προστίμου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, ενώ πλήθος μικρών παραβάσεων νομιμοποιείται με μόλις 250 ευρώ. Οπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις, θα εξοφλείται δηλαδή σε βάθος οκτώμιση ετών.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ενώ σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή παρέχεται έκπτωση 10% επί του προστίμου.

Μειωμένα πρόστιμα προβλέπονται για όσους σπεύσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Το παράβολο μειώνεται στο μισό και διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 €, από 100-500 τ.μ., 1.000 €, από 500-2.000 τ.μ., 4.000 €, ενώ παραμένει σταθερό στα 10.000 ευρώ για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ.

Πάγωμα δόσεων

Πέρα απ’ αυτό, «παγώνουν» για δύο χρόνια οι δόσεις του προστίμου για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο το παράβολο. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% του προστίμου για την τακτοποίηση της κύριας κατοικίας τους, ενώ οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος, το 20%.

Διατηρούνται επίσης οι μειώσεις για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), για παλιννοστούντες ομογενείς μόνιμους κατοίκους της Θράκης, πολυτέκνους, τριτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου – για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα

Τη στιγμή, πάντως, που η Ολομέλεια της Βουλής ετοιμάζεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, η Επιστημονική Υπηρεσία της εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων. Ειδικά για τη νομιμοποίηση κατασκευών, των οποίων η οικοδοµική άδεια ακυρώθηκε µε αµετάκλητη δικαστική απόφαση, η έκθεση αναφέρει ότι η σχετική νοµολογία του ΣτΕ έχει αποφανθεί πως οι διατάξεις του, κατά το µέρος στο οποίο περιλαµβάνονται και οι περιπτώσεις αδειών που ακυρώθηκαν µε αµετάκλητη δικαστική απόφαση, είναι ανίσχυρες. Οι νομικοί της Επιστημονικής Υπηρεσίας εκφράζουν προβληματισμό και για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, επισημαίνοντας ότι οι δύο αντίστοιχες νομοθετικές απόπειρες του παρελθόντος είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Παράλληλα, κρούουν «καμπανάκι» και για τα άρθρα του νομοσχεδίου αναφορικά με τις άδειες νομιμοποίησης, τονίζοντας ότι, παρότι γίνεται χρήση του όρου «άδεια νομιμοποίησης», δεν δίνεται ο ορισμός του και δεν ορίζεται πως προβλέπεται η έκδοση τέτοιου τύπου αδείας από το αρμόδιο διοικητικό όργανο μετά την περάτωση των διαδικασιών υπαγωγής.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα