Επικήρυξη από Ασάνζ για τον φόνο της ρεπόρτερ

20.000 € δίνει ο ιδρυτής του WikiLeaks για τους εκτελεστές που ενοχλήθηκαν από τις αποκαλύψεις για τα Panama PapersΤο Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας γι’ αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα». Ο λόγος για την 53χρονη ερευνήτρια δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτζια, η οποία σκοτώθηκε τη Δευτέρα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της. 

Η Γκαλίτζια μέσα από το μπλογκ της αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς ενώ είχε κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση Μουσκάτ για διαφθορά, συμβάλλοντας έτσι στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, η ερευνήτρια δημοσιογράφος έγινε γνωστή διεθνώς, καθώς ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τα Panama Papers. Η Γκαλίτζια ήταν εκείνη που έφερε στο φως της δημοσιότητας παράνομες υπεράκτιες εταιρίες και ύποπτες δοσοληψίες Mαλτέζων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ. Oι αναρτήσεις της στο προσωπικό της μπλογκ συγκέντρωναν συχνά περισσότερους αναγνώστες από ό,τι όλες μαζί οι εφημερίδες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η Γκαλίτζια είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν από 15 μέρες ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της.
Η τελευταία ανάρτησή της έγινε τη Δευτέρα στις δυόμισι το μεσημέρι και η έκρηξη στο αυτοκίνητό της, που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι της, καταγγέλθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις τρεις.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της, Μάθιου, υποστήριξε ότι η μητέρα του δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε την πολιτική διαφθορά. Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω twitter, πρόσφερε αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα