«Σφαγή» 54% για 10.000 συνταξιούχους της Εμπορικής

Ο μέσος όρος των περικοπών στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 30%-33%, ενώ έδωσαν και 25% για οφειλές του πρώην Ταμείου τους

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Σφαγή» υπέστησαν περίπου 10.000 συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, καθώς με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώθηκαν οι συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές) κατά 50%-54%, όταν ο μέσος όρος περικοπών σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία ήταν της τάξης του 30%-33%. Οι συντάξεις τους πλέον δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ, καθώς δεν εφαρμόστηκε η αναλογικότητα που προβλέπει ο νόμος.

Αντιθέτως, καλούνται οι ίδιοι να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο τους (ΕΤΑΤ), που έως πριν επωμίζονταν οι ίδιες οι τράπεζες (Εμπορική και αργότερα Alpha Bank). «Καμία κατηγορία συνταξιούχων δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλη μείωση και με τέτοιο βίαιο τρόπο όσο εμείς. Οι συντάξεις μας μειώθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς πλέον των μνημονιακών περικοπών “πληρώσαμε” με ένα επιπλέον 20%-25% τις οικονομικές υποχρεώσεις του πρώην Ταμείου μας» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου των συνταξιούχων Χρήστος Τσιλώνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ετήσιες δαπάνες του Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ανέρχονταν στο ποσό των 90.000.000 ευρώ και καλύπτονταν αποκλειστικά από εισφορά της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank (που την εξαγόρασε). Με την ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, χωρίς αναλογιστική μελέτη, ο ΕΦΚΑ επιβαρύνθηκε με το ποσό των 70.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 20.000.000 ευρώ επιβάρυνε τους συνταξιούχους του Ταμείου.

Επιπλέον εισφορά

Με τον τρόπο αυτόν, αντί να δρομολογηθεί η αναθεώρηση των οικονομικών μελετών ένταξης των Ταμείων στο ΕΤΑΤ, που θα είχε ως συνέπεια την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εισφοράς της Alpha Bank, μετακυλίεται η υποχρέωσή της στον Κρατικό Προϋπολογισμό (70.000.000 ευρώ) και στους συνταξιούχους (20.000.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΑΠΕΤΕ (το επικουρικό ταμείο της Εμπορικής) χορηγούσε σύνταξη ως προσυνταξιοδοτική παροχή, σε υποκατάσταση της κύριας ασφάλισης, στους παλαιούς ασφαλισμένους του, προτού αυτοί θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ. Οι εισφορές 7,25%, που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ, ήταν αυξημένες κατά 140% έναντι των ασφαλισμένων στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ (ΕΤΕΑ) με εισφορές 3%. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονταν επί του συνόλου των αποδοχών, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της εισφοράς ασφαλισμένου στο 9%, ενώ επιπλέον η τράπεζα κατέβαλλε εισφορά 7,50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας αποφάσισε να αναθέσει στην εταιρία Prudential Actuarial Solutions την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά τις 18/4/2006, η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη.