Γραφειοκρατικά εμπόδια στην αξιοποίηση «ιερών» ακινήτων

Ξεμπλοκάρισμα εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος των αναξιοπαθούντων ζήτησε ο Ιερώνυμος στο τετ α τετ με τον ΓαβρόγλουΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Απτές κινήσεις από όλους τους συναρμόδιους φορείς του ελληνικού κράτους, προκειμένου να κινηθούν τα γραφειοκρατικά, τα δικαστικά και τα διοικητικά γρανάζια, για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. «Θα πρέπει να κουραστούμε, να κάνουμε πολλή εργασία, όχι για να φάμε ένα κομμάτι ψωμί, έχουμε. Για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως βλέπουμε κάθε μέρα.

Αυτός είναι ο σκοπός μας. Προσπαθούμε. Αν κάτι καταφέρουμε, θα είμαστε όλοι μαζί ευχαριστημένοι, αν δεν πάμε καλά, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας» τόνισε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος. Εμφαση στη συζήτηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, δόθηκε στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, ειδικότερα ακινήτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων 11 μητροπόλεων.

Επιτακτική ανάγκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε επιτακτικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα την αδήριτη ανάγκη να κινήσει το κράτος όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που το αφορούν, ώστε να γίνει δυνατό το ξεμπλοκάρισμα εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε την επιτακτική ανάγκη καταγραφής και ψηφιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όσων ακόμη μητροπόλεων το επιθυμούν, ούτως ώστε να δρομολογηθεί εν τέλει η όποια αξιοποίησή τους.

Η διαδικασία, αν ευοδώσει, θα γίνει μέσω της κοινής εταιρίας που συστάθηκε το 2013 με εταίρους την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το υπουργείο Οικονομικών. Τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαχειρίζονται από την εν λόγω εταιρία θα διανέμονται 50-50 ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το κράτος. Από την πλευρά της Εκκλησίας, οι πρόσοδοι αυτές θα διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων της, το κοινωνικό και το φιλανθρωπικό έργο της και για τη συντήρηση μνημείων και ναών.

Για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας συμφώνησαν ότι θα ισχύσει το καθεστώς της διαρκούς αξιολόγησης των φακέλων μαθήματος και η τελική έγκριση των νέων βιβλίων θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.
Ενα ιδιαίτερα φλέγον για την Εκκλησία ζήτημα, που έθεσε με ιδιαίτερη ένταση ο Αρχιεπίσκοπος, αφορά την ανάγκη πρόσληψης ιερέων σε ακριτικές περιοχές.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε στον υπουργό Παιδείας με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντίκρισε στην ακριτική Γουμένισσα το Σαββατοκύριακο. «Πέθανε ένας γηραιός ιερέας και δεν υπάρχει άλλος να τον διαδεχθεί. Τι να κάνουμε, να πάρουμε μεταγραφή ιερέα από την ΠΓΔΜ;» φέρεται ότι είπε στον Κώστα Γαβρόγλου. Ενα τέταρτο θέμα που συζητήθηκε ήταν διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα