Πόλεμος για τα «τοξικά» τρόφιμα!

Ο ΕΦΕΤ αμφισβητεί την έρευνα του ΠΑΚΟΕ, που απαντά με στοιχεία για έλλειψη προσωπικούΡεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το αν τελικά τα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών είναι ή όχι διατροφικές «βόμβες». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την έρευνα του ΠΑΚΟΕ, που αναφέρει ότι σχεδόν το σύνολο των τροφίμων στη χώρα, από λαχανικά μέχρι αναψυκτικά, είναι νοθευμένα και ακατάλληλα, χθες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έδωσε τη δική του «σκληρή» απάντηση, χαρακτηρίζοντας «εκτός πραγματικότητας» και «επιστημονικά αβάσιμα» τα στοιχεία του κέντρου.

«Στη χώρα μας διενεργούνται περισσότεροι από 80.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων, και πάνω από 20.000 σε προϊόντα, ύστερα από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση.

Από αυτούς τους ελέγχους προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 95%» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο ΕΦΕΤ. Παράλληλα, «πετά το γάντι» στο κέντρο, κατηγορώντας το, εμμέσως πλην σαφώς, ότι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα τρόφιμα «κυνηγά» τον εντυπωσιασμό και τη δημοσιότητα. Το «γάντι» σήκωσε άμεσα ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, ο οποίος, μιλώντας στη «δημοκρατία», χαρακτηρίζει ελλιπείς τους ελέγχους του ΕΦΕΤ, αναφερόμενος στο ιδιαίτερα μειωμένο προσωπικό που διαθέτει πλέον ο φορέας. «Το 1999, που ιδρύθηκε ο ΕΦΕΤ, είχε 220 άτομα προσωπικό. Τώρα έχει μόνο 85» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Το κέντρο, όμως, δεν μένει εκεί, αλλά σε νέα ανακοίνωση-απάντηση προς τον ΕΦΕΤ κάνει λόγο για τις ελλείψεις σε κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και στους πόρους που απαιτούνται για τον συστηματικό έλεγχο των τροφίμων. Μάλιστα, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών τολμά να ξύσει ακόμα μία πληγή, και συγκεκριμένα τις συνεχείς καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ σε βάρος του, οι οποίες σε συνδυασμό με την υποστελέχωση «δεν προστατεύουν τον καταναλωτή, ο οποίος είναι έρμαιο των καιροσκόπων και των κερδοσκόπων».

Θύματα τα παιδιά

Οσο καθησυχαστικός κι αν είναι ο ΕΦΕΤ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, το ΠΑΚΟΕ τον καλεί να ανατρέξει στις επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της κακής και ανεξέλεγκτης διατροφής ειδικά στον παιδικό πληθυσμό της χώρας, πραγματοποιώντας παράλληλα μια επίσκεψη στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται παιδιά για να δει από κοντά την κατάστασή τους.

Πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, το θέμα της ακαταλληλότητας των τροφίμων έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης καθώς χθες κατέθεσε στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την αναφορά με τα αποτελέσματα της δεκάμηνης έρευνάς του για το σύστημα παραγωγής, διακίνησης και ελέγχου των διάφορων καταναλωτικών αγαθών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα