Σε κλοιό οι Ελληνες ευρωβουλευτές!

Ερευνώνται στις Βρυξέλλες για συνεργάτες «μαϊμού», ύστερα από καταγγελία κατά ΚεφαλογιάννηΡεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Σοκ έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να «παγώσει» όλες τις πληρωμές προς τους τοπικούς συνεργάτες (local assistants) των Ελλήνων ευρωβουλευτών, επειδή ερευνά κατά πόσον οι τελευταίοι απασχολούν… συνεργάτες «μαϊμού»!
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μικροσκόπιο της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, μετά την καταγγελία κατά του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη ότι εισέπραττε το 60% του μισθού συνεργάτιδάς του.

Εισήγηση

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Ζαν – Μαρί Καβαδά, εξετάζει το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Κεφαλογιάννη και σύντομα θα κάνει τη σχετική εισήγηση στην Ολομέλεια. «Οι πλαστογραφίες και οι εκβιασμοί σε βάρος του κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορούν να πλήξουν ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του» είχε απαντήσει μέσω κύκλων του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., όταν είχε προ μηνών δημοσιοποιηθεί η υπόθεση.

Πλέον, το ενδιαφέρον της OLAF φέρεται ότι στρέφεται στο κατά πόσον οι τοπικοί συνεργάτες των Ελλήνων ευρωβουλευτών ασκούν πραγματικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα ή εμπίπτουν σε μία από τις δύο παρακάτω κατηγορίες: α) απλοί «ταμίες», δηλαδή συνεργάτες «φαντάσματα», που εισπράττουν έναν μισθό και τον αποδίδουν αμέσως στον ευρωβουλευτή, β) συνεργάτες που παρέχουν άλλου είδους υπηρεσίες, όπως, π.χ., να κανονίζουν εμφανίσεις και συνεντεύξεις των ευρωβουλευτών σε ΜΜΕ με το αζημίωτο!

Εντύπωση, για παράδειγμα, προκαλεί το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος απασχολεί έναν διαπιστευμένο συνεργάτη (με έδρα, δηλαδή, τις Βρυξέλλες) και 10 τοπικούς συνεργάτες (με έδρα, δηλαδή, την Αθήνα), όπως και το ότι ο Νότης Μαριάς δεν εμφανίζεται να απασχολεί κανέναν συνεργάτη στις Βρυξέλλες, αλλά έχει εννέα στην Αθήνα!

Η έρευνα αφορά και τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές, που είναι οι ακόλουθοι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης (Νέα Δημοκρατία), Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή), Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι), Νίκος Χουντής (ΛΑ.Ε.), Κώστας Χρυσόγονος (ανεξάρτητος), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), Νότης Μαριάς (Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος).

Για όσο διαρκεί η σχετική έρευνα, οι πληρωμές των τοπικών συνεργατών των Ελλήνων ευρωβουλευτών από τις σχετικές διοικητικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν ανασταλεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν εξονυχιστικά τη δραστηριότητά τους, ζητώντας να τους προσκομίσουν τα βιογραφικά σημειώματά τους, τα emails που έχουν ανταλλάξει με τους ευρωβουλευτές, μέσα από τα οποία αποδεικνύεται ότι επιτελούν συγκεκριμένο έργο, καθώς και άλλα ανάλογα στοιχεία.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να παρέμβουν οι αρχηγοί

Η αποκάλυψη που κάνει σήμερα η «δημοκρατία» για τις έρευνες που γίνονται σε Ελληνες ευρωβουλευτές, για το πού ξοδεύουν τα χρήματα που τους δίνει το Ευρωκοινοβούλιο, είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους πολιτικούς αρχηγούς. Και αυτό γιατί θα αποδείξουν με τις αποφάσεις τους εάν όσα λένε για διαφάνεια τα εννοούν.
Οφείλουν να καλέσουν τους ευρωβουλευτές τους να τους απαντήσουν με χαρτιά και στοιχεία. Και εάν βρουν κάποιον ένοχο να τον αποπέμψουν πριν καν διασύρουν για ακόμη μία φορά τη χώρα μας οι «φίλοι» και εταίροι. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους ευρωβουλευτές. Χωρίς να υιοθετούμε την ενοχή κανενός, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να μιλήσουν. Εξάλλου, οι Βρυξέλλες δεν πέφτουν μακριά..

Εκκενώθηκε πάλι χθες το κτίριο της Ευρ. Ενωσης

Πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με το νέο κτίριο «Europa» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, καθώς εκκενώθηκε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, όταν εργαζόμενοι στα μαγειρεία αισθάνθηκαν πάλι αδιαθεσία λόγω αναθυμιάσεων, με αρκετούς εξ αυτών να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.
Οπως έγινε γνωστό από τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αρμόδιοι προχώρησαν αιφνιδίως σε αλλαγή κτιρίου μόλις λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών» η συνεδρίαση θα γίνει στο παλαιό κτίριο «Justus Lipsius».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα