Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ

Καινούργιο φόρο ετοιμάζει η κυβέρνηση
❱❱ Τι προανήγγειλε η Παπανάτσιου σε συνέδριο για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
❱❱ Δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές ζώνης θα φέρουν τα πάνω κάτω για τα ποσά που πληρώνει κάθε ιδιοκτήτης για το χαράτσιΗ Θέση μας: Μνημονιακά δεσμά και εθνική άμυνα

Διαβάστε επίσης:

►«Κάρφωσε» στον Πενς τους «λεονταρισμούς» της Αγκυρας!

►Μύθοι και αλήθειες για τη συμφωνία με τα F-16

►Ιχνος χολέρας σε νοσοκομείο

►«Βρόμικο» το δεξί χέρι του Ράμα

►Πόλεμος για τα «τοξικά» τρόφιμα!

►Σε κλοιό οι Ελληνες ευρωβουλευτές!

►ΣτΕ: Μπλόκο στις δηλώσεις «Πόθεν έσχες»!

►Ακόμα και με πλεόνασμα στον «πάγο» 120.000 επικουρικές!

►Φ. Κρανιδιώτης: Γιατί δεν είναι δεξιός ο Άδωνις Γεωργιάδης

Καινούργιο φόρο ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τη δέσμευση για αναπροσαρμογή (έως το τέλος του έτους) στις αντικειμενικές αξίες

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν στα ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά αλλά και στη μορφή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακίνητων (ΕΝΦΙΑ), όπως τον ξέραμε.

Η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στο 18ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo, τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές το αργότερο έως το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι από τις αρχές του 2018 αλλάζουν τα πάντα στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων!

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος δεν σημαίνει ότι οι σημερινές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα μειωθούν σημαντικά σε όλη τη χώρα, αλλά αντιθέτως σε πολλές περιοχές θα αυξηθούν, δεδομένου ότι εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τις εμπορικές τιμές!

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι των ακινήτων υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα καταργούσε η κυβέρνηση θα αλλάξει και για πολλούς ιδιοκτήτες θα είναι υψηλότερος.

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να καλυφθεί. Η δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει με την εφαρμογή των νέων τιμών θα κλείσει με:
α) αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ή και
β) μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο, που σήμερα είναι στα 200.000 ευρώ.

Επί της ουσίας, με αυτές τις μεταβολές θα μιλάμε για έναν νέο ΕΝΦΙΑ από το 2018!

Η υφυπουργός αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στη δημιουργία τοπικών επιτροπών που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της καταγραφής των πραγματικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Στόχος του υπουργείου είναι οι υφιστάμενες σήμερα τιμές ζώνης ανά τ.μ., οι οποίες χρησιμοποιούνται ως τιμές αφετηρίας για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, να αντικατασταθούν από άλλες που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των συνθηκών στην κτηματαγορά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η μόνη αλλαγή που σχεδιάζεται να γίνει στην παρούσα φάση είναι η μεταβολή των τιμών ζώνης.

Η κυρία Παπανάτσιου επεσήμανε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της για την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων από έναν άλλο φόρο που θα επιβαρύνει περισσότερο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα