Το Ελληνικό κόλλησε στις… διατυπώσεις

Η απαίτηση του ΚΑΣ για μείωση του ύψους των κτιρίων καθυστερεί την υπογραφή της απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Η απαίτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για μείωση του ύψους των κτιρίων που σχεδιάζονται στο Ελληνικό «για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων και του ιστορικού τοπίου της Αττικής» καθυστερεί την υπογραφή της απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται διατύπωση που δεν θα αναιρεί την απόφαση του ΚΑΣ και ταυτόχρονα θα επιτρέπει και σχετική ευελιξία στους επενδυτές.

Στο επενδυτικό σχήμα θεωρούν πως η πρόβλεψη για μείωση του ύψους των κτιρίων ανατρέπει ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο (Master Plan) που έχει εκπονηθεί για το Ελληνικό. Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του ακινήτου προβλέπει την κατασκευή κτιρίων με ύψος έως 200 μέτρα.
Μάλιστα στο ΣΟΑ περιλαμβάνεται και ειδική έκθεση αιτιολόγησης για τα κτίρια τοπόσημα, τα οποία, όπως αναφέρεται, είναι «μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική λύση, που αποβλέπει στο να καταστήσει την έκταση στο σύνολό της σημείο προορισμού (landmark destination)».

Με τα ψηλά κτίρια διαμορφώνεται «μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού».

Στο ΚΑΣ δεν είχαν την ίδια άποψη και ζήτησαν να μειωθεί το ύψος των κτιρίων. Μέχρι να βρεθεί η συμβιβαστική λύση (για την ακρίβεια, η σωστή διατύπωση) δεν πρόκειται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από την υπουργό Πολιτισμού.
Η υπογραφή της κυρίας Κονιόρδου στην απόφαση του ΚΑΣ είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Να υπογραφούν, πάλι από την υπουργό Πολιτισμού, το ΣΟΑ και η Στρατητική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ είναι μία από τις εκκρεμότητες ώστε να θεωρηθεί «τελειωμένη» η υπόθεση του Ελληνικού και να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος.

«Τεχνικά πρωτοπόρα»

Οι σχεδιαστές του έργου υποστηρίζουν πως τα ψηλά κτίρια που προτείνονται «θα είναι τεχνικά πρωτοπόρα έτσι ώστε να εισαγάγουν νέες προηγμένες τεχνολογίες σε σχέση με την αντισεισμικότητα, το βάρος και τον τρόπο της κατασκευής, το κόστος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση ύδατος, τη συλλογή και τον διαχωρισμό απορριμμάτων κλ.π.».

Στο Ελληνικό σχεδιάζονται αρκετά κτίρια τοπόσημα, μεταξύ των οποίων το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα που θα φιλοξενεί και το καζίνο, κτίριο κατοικιών στην παραλιακή ζώνη κ.ά.