«Κόκκινα» στο 50% του συνόλου τα δάνεια

Τι είπε στο Λονδίνο ο Ν. ΚαραμούζηςΣτο 50% των συνολικών δανείων έχουν φτάσει τα «κόκκινα» δάνεια. Με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, οι ελληνικές τράπεζες έχουν 102 δισ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, 73 δισ. δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Ετσι η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κύπρο τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη. 

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, το ζήτημα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί, καθώς «μια τέτοια λύση δεν θα ήταν αξιόπιστη». Μιλώντας στο Λονδίνο κατά την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας του ιδιωτικού τομέα», τόνισε πως οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σταδιακή αλλά ταχεία προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Κλυδωνισμοί

«Οποιαδήποτε προσέγγιση για εσπευσμένες πωλήσεις με δεδομένη την άνευ προηγουμένου έκταση του προβλήματος και μάλιστα στο συγκεκριμένο αβέβαιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αξιοπιστία και πρόσβαση στις αγορές, από υψηλά επιτόκια λόγω αυξημένου ρίσκου, από μια περιορισμένη δευτερογενή αγορά NPEs, από μια αργά αναπτυσσόμενη και ευαίσθητη οικονομία θα μπορούσε να κλυδωνίσει το τραπεζικό σύστημα και τις προσδοκίες που υπάρχουν και να δημιουργήσει περιττά βάρη, σε τελική δε ανάλυση να βλάψει την οικονομία» πρόσθεσε.
Το βιβλίο των Χρήστου Γκόρτσου και Πλάτωνα Μονοκρούσου επιχειρεί μία επισκόπηση της θεωρητικής και εμπειρικής βιβλιογραφίας σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα