Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Σκοπιανών πρώην πρακτόρων

Εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση υποκλοπών στη χώρα τους • Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δύο καταζητούμενοι για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του… Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Σκηνές από ταινίες του Τζέιμς Μποντ εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ελληνες αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε δύο πρώην ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ, που κατηγορούνται από τις διωκτικές Αρχές της χώρας τους για το μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών και χιλιάδων πολιτών, που είχε αποκαλυφθεί πριν από δύο χρόνια και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη γειτονική χώρα.

Οι πρώην μυστικοί πράκτορες καταζητούνταν με διεθνή εντάλματα και συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, τα δύο πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπίας των Σκοπίων, ηλικίας 35 και 51 χρόνων, εντοπίστηκαν την Τετάρτη με πλαστά διαβατήρια (βουλγαρικά) την ώρα που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό τη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σε βάρος των συλληφθέντων εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Interpol για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας που τελέστηκαν στην ΠΓΔΜ.

Οι πρώην μυστικοί πράκτορες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, που άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ σήμερα θα δικαστούν στο Αυτόφωρο. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν και στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες που τους καταλογίζουν οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ. Εκείνοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 έγινε γνωστό, ύστερα από καταγγελίες, ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες. Περισσότερα από 20.000 άτομα, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικαστές, διπλωμάτες, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, ήταν σε λίστα καταγραφής των τηλεφωνημάτων τους από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η ανεξάρτητη ειδική εισαγγελέας της ΠΓΔΜ Κάτσισα Γιάνεβα, που ορίστηκε με διακομματική συμφωνία να διερευνήσει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι, άσκησε νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 94 φυσικών και επτά νομικών προσώπων. Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ αυτών, ανάμεσα στους οποίους και «ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος».

Οπως ανέφεραν τότε τα ΜΜΕ των Σκοπίων, μεταξύ των προσώπων που η ειδική εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστούν ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της εισαγγελέως, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί κατόπιν υποδείξεων και εντολών του κυβερνώντος κόμματος SDSM.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα