Ο Ταγίπ Ερντογάν «κλείνει την πόρτα» στο βόρειο Ιράκ

Εχει ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις προς το Ιρακινό Κουρδιστάν και ανέπτυξε στρατό στην πόλη ΖαπΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ετοιμος να κλείσει «ανά πάσα στιγμή» τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κιρκούκ.

Πρόκειται για επανάληψη της απειλής που είχε διατυπώσει ο «σουλτάνος» μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, στις 25 Σεπτεμβρίου, μόλις λίγες μέρες μετά το κλείσιμο και του τουρκικού εναέριου χώρου για το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Τουρκία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις προς το Ιρακινό Κουρδιστάν και ανέστειλε την εκπομπή πολλών τηλεοπτικών δικτύων στην περιοχή. Επίσης, χθες, πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια, αναπτύχθηκαν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Ζαπ του βόρειου Ιράκ, σε μια προσπάθεια να «προλάβουν την απειλή που συνιστά το PKK για την ασφάλεια των συνόρων».

Σε χθεσινή συνάντησή τους, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Ιρανός ομόλογός του συμφώνησαν να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» κατά του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ και να σταθούν απέναντι σε «οποιοδήποτε βήμα υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα ή την εθνική κυριαρχία του Ιράκ».

Στενά παρακολουθεί την κατάσταση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση και προτρέποντας όλα τα μέρη «να απόσχουν από κάθε απειλή και καταφυγή στη βία».

Ηδη περίπου 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει το Κιρκούκ από τότε που οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, με τον Φαλάχ Μουσταφά Μπακίρ, υπουργό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG), να επισημαίνει ότι στόχος τους δεν είναι να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράκ.
Tην ίδια ώρα, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν φάνηκε να καλωσορίζει την έκκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι για διάλογο προς επίλυση της κρίσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα