Η Κύπρος «απαντά» στις τουρκικές προκλήσεις!

Καταθέτει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ζητώντας από την Τουρκία να έρθει σε διάλογοΗ Κύπρος περνά στην αντεπίθεση των τουρκικών προκλήσεων και των απειλών για προσάρτηση των Κατεχομένων και καταθέτει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της στο βόρειο τμήμα του νησιού, ζητώντας από την παράκτια Τουρκία να αρχίσουν οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό. 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία έχει ήδη ετοιμάσει τις συντεταγμένες με τον τρόπο που έπραξε κατά το παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, και θα τις καταθέσει εντός των επόμενων ημερών στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία απάντηση στις εξαγγελίες της Αγκυρας για έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή, με την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή και να έχει προβεί στις απαραίτητες συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ετοιμασία των συντεταγμένων γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά, μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους, και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία, ενώ η κατάθεσή τους θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την είδηση, ανέφερε: «Σε όλα τα θέματα η κυβέρνηση λαμβάνει, με απόλυτη σοβαρότητα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Τουρκία θα συζητηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Μόσχα ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο προέδρων θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της διεθνούς οδικής μεταφοράς, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα