Επί ξυρού ακμής η Καταλονία

Για πραξικόπημα και επίθεση κατά της δημοκρατίας κάνει λόγο ο Πουτζντεμόν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155Από τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Με τη δικτατορία του Φράνκο παρομοίασε ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο, οδηγώντας την επαρχία σε νέες εκλογές μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο 54χρονος πρόεδρος της Καταλονίας έκανε λόγο για «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε ότι οι πολίτες της Καταλονίας δεν μπορούν να δεχθούν τα «παράνομα» μέτρα που ελήφθησαν από την ισπανική κυβέρνηση και δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί την κυριαρχία του καταλανικού Κοινοβουλίου.

Ο Ραχόι πραγματοποίησε το ακέραιο τις προειδοποιήσεις του και, όπως μάλιστα είπε ο ίδιος, υπήρξε και… επιεικής. Οπως διευκρίνισε, δεν θέλησε να κάνει χρήση της εξουσίας που του διέθετε το Σύνταγμα, να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας. Αντ’ αυτού, ζήτησε εκλογές. Τα εθνικά υπουργεία της Μαδρίτης θα ασκούν εξουσία μόνο για όσο διάστημα διαρκέσει «η έκτακτη κατάσταση». Παρ’ όλα αυτά, στο επίμαχο διάστημα η Μαδρίτη θα ελέγχει τα πάντα: από την αστυνομία, μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας, το πρωί του Σαββάτου. Η απόφαση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γερουσία – η σχετική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου και, με δεδομένη την πλειοψηφία του κυβερνητικού κόμματος στο σώμα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπερψηφιστεί. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανακοίνωση Ραχόι, τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης, ζητώντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Αναφορά στη δικτατορία του Φράνκο, βάλλοντας όμως προς τους αυτονομιστές, είχε κάνει λίγο πριν από την απόφαση Ραχόι και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, ο οποίος σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία έκανε λόγο για «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης», χαρακτηρίζοντας την Καταλονία «ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα