Η Ρόζα Εσκενάζυ… μονολογεί

Η ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού μιλάει για τη σπουδαία ρεμπέτισσα, την οποία ενσαρκώνει σε έναν μονόλογο στον πολυχώρο ΑθηναΐςΣυνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Οσοι την είχαν απολαύσει από κοντά, παραμιλούσαν από τη φωνή της, τον μεθυστικό χορό της, αλλά και τη σαρωτική προσωπικότητά της. Η «Ρόζα Εσκενάζυ», η βασίλισσα του ρεμπέτικου με την πολυκύμαντη ζωή, η ερμηνεύτρια κομματιών όπως το «Χαρικλάκι» και «Καναρίνι μου γλυκό», «αποκαλύπτει» τα μύχια της ψυχής της σε μια ξεχωριστή παράσταση, που ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Νεφέλη Ορφανού, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Λουδάρου, ενσαρκώνει τη σπουδαία ερμηνεύτρια σε έναν μονόλογο που συγκίνησε κοινό και κριτικούς, και φιλοξενείται στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς.
«Βλέπουμε την ηρωίδα στη δύση της ζωής της» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η κυρία Ορφανού. «Κάνει μια αναδρομή στο πλούσιο παρελθόν της σε μια αφήγηση όπου το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό. Ας μην ξεχνάμε πως στα τελευταία χρόνια του βίου της είχε άνοια». Η ζωή της στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέφυγε μαζί με την οικογένειά της αφήνοντας την Κωνσταντινούπολη, οι έρωτες, οι γάμοι της, αλλά και το μεγάλο πάθος για το τραγούδι «ξεδιπλώνονται» στην παράσταση, χάρη στο εξαιρετικό κείμενο που υπογράφει ο Παναγιώτης Μέντης.

«Οι φήμες λένε ότι το μεγάλο ταλέντο της δεν ήταν μόνο η υπέροχη φωνή της» εξηγεί η κυρία Ορφανού. «Είχε γενικά μια υπέροχη προσωπικότητα, μια έντονη θεατρικότητα και μια εξαίσια κίνηση. Διότι ας μην ξεχνάμε πως ήταν και χορεύτρια. Χόρευε μαγικά και κατάφερνε να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω στο πάλκο. Πάντως οι φωτογραφίες της εποχής με τίποτα δεν δείχνουν το πόσο εκθαμβωτική ήταν. Η Ρόζα Εσκενάζυ είχε βγάλει και πολλά χρήματα, από τα οποία της έμειναν ελάχιστα. Η ζωή της ήταν ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη. Είναι δύσκολη η προσέγγιση τέτοιων προσώπων, να ξέρετε. Μόνο από φήμες ή μαρτυρίες μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έμοιαζε ή πώς ακριβώς συμπεριφερόταν. Προσπαθήσαμε, μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο, να προσεγγίσουμε την προσωπικότητά της. Τελικά ο κριτής σε αυτά είναι μόνο ο θεατής. Πιστεύω, πάντως, πως ο χαμός των γονιών της και των αδερφών της, τους οποίους εξόντωσαν οι Γερμανοί, ήταν κάτι που τη στιγμάτισε. Αν και εκείνοι την είχαν αποποιηθεί λόγω της επαναστατικής φύσης της, δεν σταμάτησε ποτέ να τους αγαπά».

Η ζωή του Καζαντζίδη

Η ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού φέτος συμμετέχει και σε ακόμη μια παράσταση με μουσικοβιογραφικό περιεχόμενο. Πρόκειται για το θεατρικό «Η ζωή μου όλη» διά χειρός Μιμής Ντενίση, με θέμα τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη, η οποία θα ανέβει στον «Ελληνικό Κόσμο». «Σε αυτή την παράσταση υποδύομαι τη Σουλτάνα, την αδερφή της μητέρας του τραγουδιστή. Ηταν σαν μάνα του και εκείνη. Πιστεύω πως θα είναι μια πολύ καλή παραγωγή, διότι η Μιμή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά».

• Info: Η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ» με τη Νεφέλη Ορφανού παρουσιάζεται στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς» – Μουσική Θεατρική Σκηνή (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα