Μόνο… ο Διώτης φταίει για τη «Λίστα Λαγκάρντ»

Στο… απυρόβλητο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος ΠαπακωνσταντίνουΚαταδίκη-καμπάνα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποτελεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να καταδικάσει σε φυλάκιση 10 ετών τον Ιωάννη Διώτη για το πολιτικό και επιχειρησιακό «θάψιμο» της «λίστας Λαγκάρντ». Τελικά ο μόνος υπεύθυνος είναι ο πρώην εισαγγελέας, ενώ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο απυρόβλητο. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τότε διαδέχθηκε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, είχε… σπεύσει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να γνωματεύσει ότι «ο Ιωάννης Διώτης δεν είχε δόλο», τότε που ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο ότι ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του ΣΔΟΕ θα ήταν ο μοναδικός ο οποίος θα πλήρωνε -δικαίως ή αδίκως- τη νύφη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην εισαγγελέα σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο επειδή έκρινε ότι δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε προ ημερών την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και υποστήριξε ότι η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της υποστήριξε ότι ο χειρισμός του πρώην συναδέλφου της κ. Διώτη στην υπόθεση της λίστας καταθετών στην ελβετική HSBC δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Ο ίδιος ο κ. Διώτης αμέσως μετά την απόφαση εξέδωσε μια… οργισμένη ανακοίνωση: «Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Οχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ. Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα. Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου. Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου για την απονομή της Δικαιοσύνης. Ας τα βρουν με τη συνείδησή τους αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση αυτή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα