Οι εφευρέσεις που άλλαξαν όλο τον κόσμο

Μέσα από το έργο του, ο Ι. Σαρακατσάνης ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα αποκαλύπτει στους μικρούς θεατές την ιστορία των ανακαλύψεων!Από τη 
Γιώτα Βαζούρα

Χωρίς τις εφευρέσεις τους και τη δική τους τόλμη για αμφισβήτηση και εξερεύνηση, ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του Τόμας Εντισον, του εφευρέτη του τηλεφώνου, και γιατί ο Γουτεμβέργιος θεωρείται «πατέρας της τυπογραφίας»; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι επιστήμες είναι βαρετές με ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο (το έχει γράψει ο ίδιος), το οποίο προσεγγίζει όλες τις μεγάλες επιστημονικές αλήθειες με τρόπο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό.

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Γκλόρια», ο γνωστός ηθοποιός μιλά για την ιστορία των σημαντικότερων επιστημονικών ανακαλύψεων, για την εφεύρεση που συγκλόνισε τον δικό του κόσμο, αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να γραφτεί ένα κείμενο που θα ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα θα εκπαιδεύει τους μικρούς θεατές.

«Καταρχάς προσπαθήσαμε να έχουμε εφευρέσεις από πολλές διαφορετικές εποχές για να γίνει η παράσταση και ένα ταξίδι στην Ιστορία. Το όριό μας, όμως, ήταν το 1900. Με αφορμή κάθε εφεύρεση, παρουσιάζουμε στην ουσία μια ιστορία που στόχο έχει να μάθει στα παιδιά και ένα συστατικό της επιστημονικής σκέψης. Ετσι, η τελική σύνθεσή μας έχει την εφεύρεση του τροχού και το πώς κάτι σπουδαίο μπορεί να προκύψει από ένα ατύχημα, τον Θαλή και τη δύναμη του “γιατί”, τον Γουτεμβέργιο και τη συνδυαστική σκέψη, τον Γαλιλαίο και την επιμονή στην αλήθεια και, τέλος, τον Μπελ και τον Εντισον, και την αξία τού να μην τα παρατάς όταν αποτυγχάνεις». Οπως εξηγεί, η απόφαση συγγραφής ενός θεατρικού κειμένου με θέμα τις εφευρέσεις πηγάζει κατά κύριο λόγο από τη δική του αγάπη για την επιστήμη. «Γνωρίζω πόσο γοητευτικός και μαγικός είναι ο κόσμος της.

Λυπάμαι πολύ, όμως, γιατί, για διάφορους λόγους, τα παιδιά καταλήγουν συχνά να τη μισούν ή να τη βαριούνται. Εδώ και αρκετά χρόνια, λοιπόν, ήθελα να κάνω μια παράσταση για την επιστήμη και την εφευρετικότητα. Από τότε που ξεκίνησα να φτιάχνω παραστάσεις, είτε μόνος μου είτε με την ομάδα AbOvo, ο στόχος ήταν πάντα εκπαιδευτικός. Κάθε παράσταση που έχω κάνει είναι στην ουσία το περιτύλιγμα ενός σημαντικού μηνύματος, το οποίο θέλω να πάρουν οι θεατές. Η δυσκολία είναι ότι, αν το περιτύλιγμα δεν είναι επαρκές, τότε η παράσταση θα βγει διδακτική, ενώ, αν την παραστολίσουμε, τότε το περιτύλιγμα θα πνίξει το μήνυμα». Ποιος είναι, όμως, για τον ίδιο ο σημαντικότερος εφευρέτης όλων των εποχών; «Νομίζω ότι αυτόν τον τίτλο τον διεκδίκησε όσο κανείς άλλος ο Τόμας Εντισον, και μάλλον του ανήκει. Ο Εντισον».

Οσο για το ποια εφεύρεση συντάραξε συθέμελα τον δικό του κόσμο, αυτή δεν είναι άλλη από τον ερχομό του ίντερνετ.

•Info: Η παράσταση με τίτλο «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» παρουσιάζεται στο Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Παίζουν οι Στ. Γιαννουλάδης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Ι. Σαρακατσάνης, Κ. Φιορέτος και άλλοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα