Δραπέτευσε ο Πουτζδεμόν

Πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και να συζητά με δικηγόρους για άσυλοΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Βόμβα» μεγατόνων έσκασε χθες το μεσημέρι στα δημοσιογραφικά γραφεία της Ευρώπης, καθώς γινόταν γνωστή η είδηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν βρισκόταν στις Βρυξέλλες!

Χαρακτηριστικά του χάους που επικρατούσε, τα δημοσιεύματα εφημερίδων στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους: «Ο Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες του διέφυγαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθούν με δικηγόρους» έγραφε η «La Vanguardia» και η «El Periodico» νωρίτερα υπογράμμιζε πως ο ηγέτης των Καταλανών «βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου». Τη σχετική πληροφορία δεν επιβεβαίωναν ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βελγίου ούτε και η τοπική κυβέρνηση της Φλάνδρας.

Το «θρίλερ» έληξε αργά το βράδυ, όταν ο δικηγόρος του Βελγίου Πολ Μπεκαέρ δήλωσε στο Reuters ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου για λογαριασμό του.

Τόσο η ώρα άφιξης του Καταλανού πολιτικού στο Βέλγιο όσο και ο τρόπος άφιξής του παραμένουν θολά, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ταξίδεψε με αυτοκίνητο στη Μασσαλία και από εκεί αεροπορικώς στις Βρυξέλλες.
Η «De Morgen» σχολίασε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας της χώρας, όμως το κόμμα προέβη σε επίσημη διάψευση.

Η παρουσία Πουτζδεμόν στο Βέλγιο φαίνεται ωστόσο να έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ειδικά αν τεθεί θέμα παροχής πολιτικού ασύλου στον Πουτζδεμόν και στα πέντε μέλη της καταλανικής κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και είδαν τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να τους απαγγέλλει κατηγορίες για στάση και υποκίνηση εξέγερσης με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πίσω στην Ισπανία, πάντως, κι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, χθες το αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας de facto με την κίνηση αυτή την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα