«Καίει» Τραμπ ο Παπαδόπουλος

«Ψεύτη» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος τον πρώην σύμβουλό του, που φέρεται ότι έχει συνεργαστεί με το FBIΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Την ώρα που οι ΗΠΑ γιορτάζουν το Χάλογουιν και το προεδρικό ζεύγος έχει στολίσει ανάλογα τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τις δυσκολότερες ώρες της προεδρίας του!

Μετά τις πρώτες διώξεις που άσκησε τη Δευτέρα ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μίλερ σε τρεις πρώην στενούς συνεργάτες του, τον άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, τον συνέταιρό του Ρικ Γκέιτς και τον πρώην σύμβουλο Διεθνών Υποθέσεων Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει την αγανάκτησή του «ξεσπαθώνοντας» στο twitter! Μάλιστα, σε ένα από τα «τιτιβίσματά» του χαρακτηρίζει τον Παπαδόπουλο «ψεύτη» και «χαμηλόβαθμο εθελοντή», ενώ ο Μάικλ Καπούτο, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αποκάλεσε τον Παπαδόπουλο «το παιδί για τους καφέδες»!

Χαμηλόβαθμος ή μη, από τους τρεις κατηγορουμένους ο πιο «επικίνδυνος» για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι σίγουρα ο Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει αρχίσει και περιγράφει με το νι και με το σίγμα όλες τις επαφές που είχε με μεσολαβητές της ρωσικής κυβέρνησης, για να αποκτήσει πληροφορίες σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον και να προσπαθήσει να οργανώσει μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην σύμβουλος παραδέχτηκε στις αρχές Οκτωβρίου πως είπε ψέματα στο FBI και δέχτηκε να συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Ο Μίλερ, ωστόσο, κράτησε σφραγισμένο το στοιχείο αυτό -για ευνόητους λόγους-, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα παράλληλα με την άσκηση των διώξεων.

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Παπαδόπουλος ενδέχεται να φορούσε «κοριό» το τελευταίο διάστημα, καθώς το γραφείο του Μίλερ τον χαρακτήρισε «ενεργό συνεργάτη», χαρακτηρισμός που πολλές φορές αποδίδεται σε όσους δέχονται να λειτουργήσουν ως μυστικοί πράκτορες για χάρη υπηρεσιών του κράτους.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος επί σειρά μηνών επικοινωνούσε με διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, στα οποία ανέφερε τις προσπάθειες που έκανε για να προσεγγίσει Ρώσους αξιωματούχους. Ανάμεσά τους, ο έτερος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Σαμ Κλόβις, και ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας Κόρι Λιουαντόουσκι.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές ακολουθούν τη διαδρομή των χρημάτων -τουλάχιστον 75.000.000 δολάρια- του Πολ Μάναφορτ, που θεωρούν ότι θα τους οδηγήσει και σε άλλες αποκαλύψεις. Σύμφωνα με την έκθεση του Μίλερ, τα χρήματα αυτά είναι πολύ καλά κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Νησιά Κέιμαν, η Κύπρος κ.α.

Ο Μάναφορτ ήταν γνωστός για την πολυτελή διαβίωσή του και σύμφωνα με τους ερευνητές σπαταλούσε εκατομμύρια δολάρια σε ρούχα, έπιπλα και χαλιά αντίκες, ενώ διέθετε πανάκριβα σπίτια στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και αλλού, πολλά από τα οποία νοίκιαζε μέσω Airbnb για χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα.

Εκατομμύρια μηνύματα στο facebook

Μηνύματα και διαφημιστικό υλικό στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέονται με τη Ρωσία και περιείχαν διχαστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, ενδέχεται να έφτασαν στους λογαριασμούς 126.000.000 Αμερικανών χρηστών πριν και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν το Reuters και το BBC, την ώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ facebook, Google και twitter ετοιμάζονται σήμερα να καταθέσουν επίσημα στις δύο επιτροπές της Γερουσίας που ερευνούν ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Το facebook είχε ανακοινώσει στις αρχές του Οκτωβρίου ότι περίπου 10.000.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ είδαν προωθητικό περιεχόμενο από σχεδόν 500 λογαριασμούς που ενεργοποιήθηκαν από τη Ρωσία και το οποίο ίσως χρησιμοποιήθηκε για να χειραγωγήσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτές ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, η Μόσχα πλήρωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ομάδες «τρολ», όπως η Internet Research Agency, για να αναρτούν μηνύματα εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Τραμπ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα