Η ώρα της απολογίας για τον έκπτωτο Πουτζδεμόν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον κλήτευσε ώστε να δώσει εξηγήσεις στις 9 το πρωί της ΠέμπτηςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα 

Να παγώσει η διαδικασία της απόσχισης ζήτησε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται τελικά, ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Ισπανίας Κάρλες Πουτζδεμόν, με το επιχείρημα «να αποφευχθούν τα επεισόδια και οι ταραχές», σε μια σαφή προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

Μάλιστα, σε ακόμη μία εντυπωσιακή «κωλοτούμπα», ο καθαιρεθείς Καταλανός ηγέτης δήλωσε πως αποδέχεται τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική πρόκληση» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η ισπανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ηρθα στις Βρυξέλλες για να θέσω το Καταλανικό στην καρδιά της Ευρώπης» είπε ο Πουτζδεμόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Διευκρίνισε πως δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης και πως δεν είναι στις προθέσεις του να ζητήσει άσυλο από τις Αρχές του Βελγίου, κάτι που θα αποτελούσε πραγματικό «πονοκέφαλο» για τη διχασμένη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα βελγική κυβέρνηση, ζήτησε όμως εγγυήσεις για την επιστροφή του στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε επίσημη δήλωσή του προσπάθησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις, λέγοντας: «Ο Πουτζδεμόν θα αντιμετωπιστεί στο Βέλγιο όπως οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα».

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου του Καταλανού, περισσότερα από 1.500 χλμ. μακριά, στη Μαδρίτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωνε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Λίγο αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον Κάρλες Πουτζδεμόν και τα 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη, στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Centre d’ Estudis d’ Opinio δείχνουν ότι το 48,7% των Καταλανών θεωρούν πως η Καταλονία πρέπει να είναι ανεξάρτητη, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα