Η ασπιρίνη «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η χρόνια λήψη της περιορίζει στο ήμισυ τον κίνδυνο για όγκους στο πεπτικό σύστημα Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνων του πεπτικού συστήματος αν λαμβάνεται επί χρόνια. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ σε έρευνά τους ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους σε βάθος 14 χρόνων και διαπίστωσαν πως, σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν καθόλου ασπιρίνη, οι άνθρωποι που λάμβαναν το φτηνό φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο επί 7,5 χρόνια, με ελάχιστο διάστημα τους έξι μήνες, είχαν κατά 47% μέσο όρο μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου. 

Επίσης, κατά 38% να παρουσιάσουν καρκίνο του στομάχου, κατά 34% καρκίνο του παγκρέατος και κατά 24% καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράλληλα, ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καθημερινή και μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης συνδέεται και με μειωμένο κίνδυνο και για άλλους καρκίνους (λευχαιμία, πνευμόνων και προστάτη), αλλά όχι για όλους, καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, της κύστης, των νεφρών, το πολλαπλό μυέλωμα κ.ά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων με επικεφαλής τον καθητηγή Κέλβιν Τσόι, η ασπιρίνη φαίνεται να μπλοκάρει τα ένζυμα COX2 που βοηθούν στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και αναστέλλουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος.

Αυτοί οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ευθύνονται σχεδόν για το ένα τέταρτο όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος είναι ανάμεσα στους πέντε πιο θανατηφόρους καρκίνους πανευρωπαϊκά, ενώ συνολικά όλοι οι πεπτικοί καρκίνοι είναι υπεύθυνοι για το 30% των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Τα πορίσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο UEG Week 2007 της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology στη Βαρκελόνη.

Τα παραπάνω πορίσματα έρχονται να ενισχύσουν τις θετικές ιδιότητες της ασπιρίνης, καθώς σε άλλη πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως όσοι ασθενείς σταματούν να παίρνουν τακτικά την ασπιρίνη έχουν 37% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους συνεχίζουν την ασπιρίνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα