Επαναστατική ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για νέο «σχήμα» με λεμφοκύτταραΑπό τη
Ρίτα Μελά

Εγκρίθηκε επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου με CAR T-λεμφοκύτταρα, που ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες στην ογκολογία-αιματολογία και προσφέρει νέες δυνατότητες και επιλογές σε γιατρούς και ασθενείς! O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως τον Οκτώβριο για τη χορήγηση axicabtagene ciloleucel (Yescarta) σε ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα και δεν έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες.

Το Αxicabtagene Iloleucel είναι ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα. Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει φάρμακα που «χρησιμοποιούν» το ανοσολογικό σύστημα του σώματος για να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει και να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, ενώ προσφέρει μακροχρόνια «μνήμη» στο ανοσοποιητικό, με ανθεκτική πολυετή θεραπεία.

Ετσι η ανοσοθεραπεία επιστρατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να δράσουν πιο αποτελεσματικά έναντι των καρκινικών κυττάρων. Αίρει, λοιπόν, τα φρένα και τους μηχανισμούς διαφυγής της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ο δρ Δημόπουλος

Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, διευθυντή Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνο Δημόπουλο: «Τα CAR T-λεμφοκύτταρα αποτελούν μια καινοτόμο ανοσοθεραπευτική προσέγγιση, ειδικά όσον αφορά τις αιματολογικές κακοήθειες». Η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ασθενή, τα οποία τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, πραγματοποιείται συλλογή λεμφοκυττάρων από το αίμα των ασθενών, τα οποία τροποποιούνται γενετικώς ώστε να εκφράζουν ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνειά τους, που ονομάζονται χιμαιρικοί υποδοχείς αντιγόνου.
Οι CARs είναι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) των καρκινικών κυττάρων.

Τα τροποποιημένα CAR T-λεμφοκύτταρα καλλιεργούνται σε μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια χορηγούνται στους ασθενείς.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο – τρεις εβδομάδες, πολλαπλασιάζονται και με την καθοδήγηση του τροποποιημένου υποδοχέα αναγνωρίζουν και εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν το αντίστοιχο αντιγόνο στην επιφάνειά τους. «Αυτό το είδος της θεραπείας δημιουργείται ατομικά για κάθε ασθενή» σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα