«Στράβωσαν» οι ΗΠΑ με τους S-400 της Αγκυρας

Ανησυχεί και το ΝΑΤΟ με τη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας! Το αντιπυραυλικό σύστημα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάριαΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εντονη ανησυχία επικρατεί στο ΝΑΤΟ -αλλά και στις ΗΠΑ- μετά την πώληση του ανεπτυγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα στην Αγκυρα. Η εξέλιξη προστίθεται στη λίστα με τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών την ώρα που από την Αγκυρα ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το διάστημα 7-11 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα, το πρακτορείο TASS μετέδιδε χθες πως «η Ρωσία πούλησε τους S-400 στην Τουρκία για ένα ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια», επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ.

Αρχικά η Αγκυρα είχε συνάψει ένα συμβόλαιο αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για να αγοράσει ένα αντιπυραυλικό σύστημα από το Πεκίνο, το 2013, όμως δύο χρόνια αργότερα προτίμησε να ακυρώσει τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δικού της συστήματος. Στην πορεία ωστόσο η Αγκυρα άλλαξε «γραμμή πλεύσης» και στράφηκε προς τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

Αντιδράσεις

Το «χρυσό» ρωσοτουρκικό εξοπλιστικό deal ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις του ΝΑΤΟ, όπως βέβαια και στην Ουάσινγκτον, καθώς κανείς δεν βλέπει με καλό μάτι την επαναπροσέγγιση που καταγράφεται ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα, μετά την κρίση που είχε πρόσφατα σημαδέψει τις σχέσεις των δύο χωρών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, με νόημα προειδοποιούσε την Τουρκία πως η απόφασή της να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία είναι μια απόφαση που θα έχει επιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο σαφής ως προς το τι εννοούσε.

Μιλώντας, πάντως, χθες στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik, ο απόστρατος στρατηγός της Τουρκίας Μπεγιαζίτ Καρατάς εξηγούσε από τη δική του πλευρά πως η απόφαση της Αγκυρας να αγοράσει τους S-400 οφείλεται καθαρά στην «υποκριτική στάση» που τηρούσαν απέναντι στη χώρα του για χρόνια τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του ’50, αλλά ακόμη η χώρα δεν μπορεί να προμηθευτεί αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που χρειάζεται απόλυτα» είπε χαρακτηριστικά ο Καρατάς, θέλοντας να εξηγήσει γιατί η Αγκυρα γύρισε την πλάτη στη Δύση και έκανε εξοπλιστικό deal με τους Ρώσους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα