Μια έκθεση… «όλα τα λεφτά»!

Το χρήμα και οι συμβολισμοί του στην αρχαία Ελλάδα αναλύονται σε μία μεγάλη παρουσίαση στο Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Σύμβολο με ιστορικό περιεχόμενο, σύμβολο εξουσίας και πλούτου, ακόμη και προπαγάνδας. Οι συμβολισμοί των νομισμάτων στην αρχαία Ελλάδα πρωταγωνιστούν στη νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, για τις ανάγκες της οποίας οι προθήκες έχουν μετατραπεί σε… θυρίδες με δεκάδες νομίσματα! Πρόκειται για την παρουσίαση «Χρήμα – Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα», μια έκθεση επίκαιρη, όπως τόνισε ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, αφού γίνεται σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ακόμη και το χρώμα του χρήματος!

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. «Δυστυχώς, όλος ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα ενός οικονομικού θανάτου. Είναι επομένως πιο επίκαιρη από ποτέ μια έκθεση για το χρήμα, προκειμένου να κατανοήσουμε την εξέλιξή του και να βγάλουμε συμπεράσματα» υποστήριξε ο κ. Σταμπολίδης, τονίζοντας ότι η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες.

«Χρήμα και συναλλαγές», «Χρήμα και εμπόριο», «Χρήμα και τέχνη», «Χρήμα και Ιστορία», «Χρήμα και διακίνηση ιδεών», «Χρήμα και προπαγάνδα», «Χρήμα και κοινωνία» και «Χρήμα και τράπεζες». Μάλιστα, στην τελευταία ενότητα ο επισκέπτης θα δει και μια σχεδιαστική αναπαράσταση του εσωτερικού μίας τράπεζας του 2ου αι. π.Χ.

85 νομίσματα

Συνολικά 85 νομίσματα από την περίφημη συλλογή της Alpha Bank, μαζί με 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, ανάγλυφα, σκεύη) που προέρχονται από 32 αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, θα εκτίθενται ως τις 15 Απριλίου 2018.

Από τα αντικείμενα που ξεχωρίζουν είναι αναμφίβολα ο εντυπωσιακός αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας του Αγγειογράφου Μύσωνα (500-490 π.Χ.), ένα έργο το οποίο «ταξίδεψε» από το Μουσείο του Λούβρου για να εκτεθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Φέρει μια παράσταση, στην οποία απεικονίζεται ο Κροίσος, ο βασιλιάς της Λυδίας. Από το Λούβρο προέρχεται και μια κύλιξ (κούπα) του αγγειογράφου Ολτου, ενώ από το Βρετανικό Μουσείο έφτασαν στην Αθήνα ένας σπάνιος αμφορέας του ζωγράφου Αντιμένη και μια υδρία με παράσταση που απεικονίζει την Κασσάνδρα.

Στην τελευταία αίθουσα της έκθεσης βρίσκεται εγκατεστημένη η διαδραστική εφαρμογή Coin-o-rama, η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη μέσω μιας οθόνης αφής να δει σε μεγεθυμένες εικόνες νομίσματα αλλά και να διαβάσει πληροφορίες γι’ αυτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα