Νέα βόμβα μεγατόνων με offshore

Κόλπο 8 τρισ. € στα «Paradise Papers», που έχουν και «άρωμα Ελλάδας»! Εμπλέκονται η βασίλισσα Ελισάβετ, ροκ σταρ, πολιτικοίΠαγκόσμιο σεισμό προκαλούν οι -νέες- αποκαλύψεις για επενδύσεις σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, που φέρνουν τα λεγόμενα «Paradise Papers», τα οποία, μεταξύ άλλων, εμπλέκουν ροκ σταρ, μέλη βασιλικών οικογενειών, ολιγάρχες και τουλάχιστον 120 πολιτικούς από όλον τον κόσμο! Τα «Paradise Papers» περιλαμβάνουν 13.400.000 έγγραφα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται μηνύματα e-mails, συμβάσεις δανειοδότησης, τραπεζικές δηλώσεις κ.ά., περιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό το πώς περίπου 600 δισ. ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές σε φορολογικούς παραδείσους, με το σύνολο της απάτης να αγγίζει τα 8 τρισ. ευρώ! 

Τουλάχιστον τα μισά από αυτά προέρχονται από τη δικηγορική εταιρία Appleby με έδρα στις Βερμούδες, που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, και αφορούν 25.000 εταιρίες, οι οποίες συνδέονται ή συνδέονταν με ανθρώπους από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα! Για τη χώρα μας, μάλιστα, υπάρχουν 6.000 έγγραφα, γεγονός που σημαίνει ότι, όταν τις επόμενες ημέρες βγουν σιγά σιγά στο φως, θα προκληθεί πολιτικός σεισμός.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκουν βρίσκονται η βασίλισσα Ελισάβετ και οι επενδύσεις που πραγματοποίησε το κληροδότημα με την ιδιωτική περιουσία της, η πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας Νουρ, ο διαχειριστής των χρηματοδοτήσεων υπέρ του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό, Στίβεν Μπρόνφμαν, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπόνο, η Μαντόνα και ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία και για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και τον υπουργό Εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος, καθώς αποκαλύπτουν τους δεσμούς του τελευταίου με ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας, μέρος της οποίας ανήκει στον γαμπρό του Πούτιν, καθώς και τα στοιχεία που εμπλέκουν άλλους 11 συμβούλους του Αμερικανού προέδρου!

Τα στοιχεία, που καλύπτουν χρονολογικά μια περίοδο 66 (!) ετών και προέρχονται από 19 φορολογικούς παραδείσους, από τις Νήσους Μάρσαλ έως τα Κεϊμάν, τις Νήσους Κουκ, τη Μάλτα και τον Λίβανο, αποκαλύπτουν επίσης τους πολύπλοκους μηχανισμούς και τα ευφάνταστα τρικ που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Apple, η Νike, η Bayer, η Siemens και η Uber, για να γλιτώνουν φόρους. Ανάμεσα σε άλλα, αποκάλυψαν τα υπεράκτια ίχνη κατασκοπικών αεροσκαφών που αγοράστηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την offshore ενός Καναδού μηχανικού, ο οποίος είχε προσπαθήσει να κατασκευάσει ένα υπερόπλο για τον Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, δύο παιδιά του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο και ένας έμπορος «ματωμένων διαμαντιών» ήταν μεταξύ των πελατών της Appleby.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα