Φτιάξτε φυλακές υψίστης ασφαλείας

Δεν αρκεί μία κουβέντα στη Βουλή για να γίνει η αναμόρφωση του σωφρονιστικού κύριο θέμα στην ατζέντα της Νέας ΔημοκρατίαςKάποιος πρέπει να εξηγήσει στη Νέα Δημοκρατία και στις κωμικοτραγικές παραφυάδες του ΠΑΣΟΚ, που παριστάνουν από κοινού τους θεματοφύλακες του «συνταγματικού τόξου», ότι αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση δεν γίνεται πάνω σε θέματα που αγγίζουν και τη δική τους πολιτική, με απτά δείγματα γραφής προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οσο και να λες τον Τσίπρα φορομπήχτη, ο κόσμος έχει μια, τόση δα έστω, μνήμη για να θυμάται ότι ο χορός της άγριας φορολόγησης, της μείωσης των συντάξεων και των μισθών, αλλά και της απομύζησης των «συνεπών φορολογουμένων», άρχισε επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Παπαδήμου, με αποκορύφωμα τη θητεία Σαμαρά – Βενιζέλου.

Οσο και να λες ότι τα έχουν παραδώσει όλα στους ξένους και κάνουν «κωλοτούμπες», ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να ξεχάσει ποιος έφερε πρώτη φορά τη χώρα στο Μνημόνιο, τη διάλυση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI του Βενιζέλου, καθώς και τις επικύψεις Σαμαρά ενώπιον της Μέρκελ.

Οσο και να κραυγάζεις για την αναβάθμιση των F-16 (ομολογώντας, από την άλλη, ότι είναι αναγκαία…), o απλός πολίτης εξακολουθεί να χρεώνει τα μεγάλα σκάνδαλα στον χώρο της άμυνας με τις μίζες και τις ρεμούλες στις κυβερνήσεις Σημίτη. Για να πείσεις, επομένως, πρέπει να εντοπίσεις την κριτική σε ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετούσαν καλύτερα, έστω και σε οριακό βαθμό.

Ενα από αυτά στα οποία οφείλει να επικεντρωθεί η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό της έννομης τάξης και της ασφάλειας των πολιτών. Πρώτον, γιατί ταιριάζει στην ατζέντα της (στον βαθμό που εξακολουθεί να λέγεται συντηρητικό κόμμα) και, δεύτερον, γιατί αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στα σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ανομία και η παραβατικότητα, σε διάφορες εκφάνσεις και εκδοχές, έσπασαν όλα τα κοντέρ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στις ιδεοληψίες των συντρόφων της «πρώτη φορά Αριστεράς», που θεωρούν ότι τα «ντου λαϊκής διαμαρτυρίας» σε πρεσβείες, δικαστήρια, ακόμη και στη Βουλή, αποτελούν μία μορφή… υγιούς επαναστατικότητας, οφείλεται όμως και στον απόλυτο κορεσμό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας που οδήγησαν σε λύσεις «εκτρώματα», όπως ο συνεχώς παρατεινόμενος σε ισχύ νόμος Παρασκευόπουλου.

Για τον εμπνευστή του έχω γράψει κατά καιρούς πολλά, που συνοψίζονται στην επιτομή ακαταλληλότητας για το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης το οποίο του εμπιστεύθηκε ο Τσίπρας. Ο Παρασκευόπουλος δεν θα μπορούσε ποτέ να νοικοκυρέψει το σωφρονιστικό σύστημα, γιατί συνειρμικά και συναισθηματικά νιώθει πιο κοντά στους παραβατικούς παρά στους φύλακες του νόμου και τους δικαστές. Κοινωνικός λειτουργός ή εξομολογητής θα ήθελε να είναι για να διακονεί… βαρυποινίτες, παρά αυτός που θα φυλάει τα πρόβατα από τους λύκους…

Και να σας πω μια πικρή αλήθεια; Το πρόβλημα με τις αποφυλακίσεις ή τις περίεργες «άδειες αναψυχής ισοβιτών» δεν ξεκίνησε επί Παρασκευόπουλου. Προηγήθηκαν ο αλήστου μνήμης Κουβελάκης του Σημίτη, ο Καστανίδης και άλλοι. Μόνο που ο συριζαίος το… τερμάτισε και ας ισχυρίζεται αναίσχυντα ότι δεν φταίει ο νόμος του. Για κρατηθείτε, λοιπόν: Στα τελευταία δύο χρόνια που ισχύει ο νόμος Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί περισσότεροι από 3.000 ποινικοί, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν για εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων φόνοι και ληστείες.

Οι αιτίες των αθρόων… αποφυλακίσεων δεν ανιχνεύονται μόνο στην ψυχοσύνθεση του συγκεκριμένου ανδρός.
Εντοπίζονται και στην προφανή αδυναμία του ελληνικού κράτους σε συνθήκες οικονομικής ομηρίας να συντηρήσει τα υπάρχοντα σωφρονιστικά ιδρύματα και να χτίσει άλλα σύγχρονα. Οι ξένοι δεν επιτρέπουν τέτοιες δαπάνες και στη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ η φυλακή είναι αναχρονισμός που πρέπει να εκλείψει. Γι’ αυτό τους απελευθερώνουν κατά κύματα. Απλούστατα, δεν χωρούν στα κελιά…

Το ερώτημα είναι, όμως, τι ακριβώς προτείνει η Νέα Δημοκρατία και η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν μας έκανε σοφότερους. Γιατί αυτονόητη είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά μετά τι; Φυλακές τύπου Γ’ δεν υπήρξαν ποτέ στη νεότερη Ελλάδα, ας μην κοροϊδευόμαστε. Κολέγια εγκληματικότητας είναι τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, με πρώτο και καλύτερο τον Κορυδαλλό. Τολμά, λοιπόν, η Ν.Δ. να προαναγγείλει ρητά ότι το δικό της «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι η ανέγερση υπερσύγχρονων φυλακών υψίστης ασφαλείας με ειδικές πτέρυγες για όσους καταστρέφουν ανενόχλητοι δημόσια περιουσία; Τολμά να εξαγγείλει την κατάργηση των «αδειών αναψυχής» για τους αμετανόητους σκληρούς ποινικούς; Κοινωνική πρόνοια είναι, κύριε Μητσοτάκη, η λήψη μέτρων για να μη «σιδερώνουν» 85χρονες γιαγιάδες εισαγόμενοι αλήτες. Και τα μισόλογα στη Βουλή δεν αρκούν. Το σωφρονιστικό μας σύστημα χρειάζεται νέες φυλακές και άμεση αναμόρφωση επί το αυστηρότερο. Πείτε το ξεκάθαρα και δεσμευθείτε ότι θα το κάνετε πράξη την επόμενη μέρα που θα αναλάβετε την πρωθυπουργία. Τι φοβάστε;

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα