Οι κελεμπίες

Η φαντασιοπληξία των κροίσων Αράβων που τάζουν λαγούς με πετραχήλιαΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Γενικά, όταν ακούω για αραβικά κεφάλαια έτοιμα να στηρίξουν φαραωνικές επενδύσεις, πετροδολάρια, σαρίκια και κελεμπίες, έχω την τάση να κουμπώνομαι.
Πρόκειται για χρήματα που αποκτήθηκαν εν πολλοίς άκοπα, μέσα σε δυο γενιές και εξίσου αβασάνιστα ξοδεύονται σε χρυσά λίαρ τζετ, πολυτελείς θαλαμηγούς, παλάτια και βίλες, ποδοσφαιρικές ομάδες και γενικά σε όποια έκφανση καλοπέρασης και χλιδής μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα, που λέει ο λαός μας. Μόνο που οι γόνοι αυτών των βασιλιάδων, το ατέλειωτο αραβικό πριγκιπάτο, έχουν καταλάβει ότι κάποια στιγμή το πάρτι τελειώνει, όπως και το πετρέλαιο. Γι’ αυτό έχουν μάθει τα κόλπα του «δυτικού» χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχουν μπει στα άδυτα της παγκοσμιοποιημένης τραπεζικής «φούσκας», πληρώνουν πανάκριβα νομικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και γενικώς δεν πέφτουν εύκολα θύματα κάθε… παπατζή που θέλει να τους «δαγκώσει».

Τάζουν λαγούς με πετραχήλια, αρέσκονται να υπογράφουν προσύμφωνα με πένες από πλατίνα, αλλά όταν έρθει η ώρα της… εκταμίευσης, στρίβουν αλά γαλλικά. Το είδαμε αυτό και στη χώρα μας με τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις της καταριανής βασιλικής οικογένειας, περίοπτα μέλη της οποίας μπαινόβγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου επί Γιωργάκη Παπανδρέου και χαριεντίζονταν με μέλη της κυβέρνησής του. Μέχρι και μονάδα παραγωγής υγραερίου (LPG) από… φύκια στον Αστακό έλεγαν ότι θα φτιάξουν, αλλά τελικά η επένδυση αποδείχτηκε… φύκια για μεταξωτές κορδέλες από μόνη της!

Σήμερα βλέπουμε να εξαγγέλλονται άλλες μακρόπνοες επενδύσεις από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των Εμιράτων, που με το… ψηστήρι ευέλικτων και επιδέξιων ντόπιων managers οραματίζονται γιγαντιαία υπερπολυτελή ξενοδοχεία έξι αστέρων σε απομακρυσμένους ειδυλλιακούς όρμους της Τζιας (σ.σ.: δεν χωρούν ούτε τη βασιλική θαλαμηγό, εκτός κι αν… τσιμεντωθούν απ’ άκρη σ’ άκρη), εκπονούν σχέδια για υπερσύγχρονες μονάδες θεραπευτικού τουρισμού στα κατσάβραχα του Κάβο Ντόρο, στη νότια Εύβοια, και η φαντασιοπληξία πάει λέγοντας, πάντα βέβαια σε εκδοχή… fast track.

Ας θεωρήσουμε ότι η μοναδική σοβαρή επένδυση του είδους αφορά τη ριζική ανακαίνιση του «Αστέρα» με την προσθήκη νέων μονάδων και πολυτελών κατοικιών. Δυστυχώς, ο ισχυρός άνδρας του επενδυτικού γκρουπ, ο φαινομενικά δυτικότροπος Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, που επίσης μπαινόβγαινε στου Μαξίμου επί Σαμαρά, βρίσκεται από προχθές υπό κράτηση στο Ριάντ με την κατηγορία της διαφθοράς, σε ένα απίθανο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μελών της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Ο επιχειρηματικός φορέας του, που ελέγχει και τη γνωστή αλυσίδα των Four Seasons, υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά η εξέλιξη και μόνον αποδεικνύει την αβεβαιότητα των «αραβικών επενδύσεων». Λεφτά εξακολουθούν να υπάρχουν στον Περσικό Κόλπο, όμως δεν… χαρίζονται ούτε είναι για πέταμα, αφήστε που ορισμένα από τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται και για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Ισλαμικού Κράτους των τζιχαντιστών…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα