Ανοίγει κερκόπορτα για εισαγωγή σε ΑΕΙ από τριετές εσπερινό

Μπάχαλο με τις αλλαγές Γαβρόγλου στο λύκειο και στις πανελλαδικέςΤην ώρα που ο Κώστας Γαβρόγλου εστιάζει επικοινωνιακά τη δημόσια συζήτηση στο νεφελώδες σχέδιο για τη δομή του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο φέρεται -κατά πληροφορίες- ότι ανοίγει μια κερκόπορτα στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω του εσπερινού λυκείου. 

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε τις αόριστες προτάσεις για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές και είπε ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά πώς μπορεί να συνυπολογίζονται, για να διαμορφώνουν τον βαθμό του απολυτηρίου, η αξιολόγηση των μαθητών μέσα από τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις τετραμήνων και οι βαθμοί των κεντρικών εξετάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει την ένταξη των πανελλαδικών στη διαδικασία απόκτησης του απολυτηρίου με ποσόστωση.

Επιπλέον, το υπουργείο, προκειμένου να ισοσκελίσει το άνοιγμα των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μελετά και την επαναφορά της βάσης του 10, αλλά και την κινητικότητα με τη δημιουργία νέων τμημάτων, προκειμένου να χωρέσουν οι απόφοιτοι στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Μόνη παράμετρος, η οποία δεν φαίνεται ότι αλλάζει θα είναι ο κλειστός αριθμός θέσεων σε πολυτεχνικές και ιατρικές, που θα καθορίζεται με τα σημερινά κριτήρια. Οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης θα ισχύουν τον Ιούνιο του 2020.

Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Παιδείας να μελετά τη μείωση των ετών φοίτησης στα εσπερινά λύκεια, κάτι που, αν συνδυαστεί με το δρομολογούμενο άνοιγμα των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί να δημιουργεί συνθήκες κερκόπορτας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το εσπερινό λύκειο είναι τετραετές με πενθήμερο καθημερινό πρόγραμμα αντί του επταώρου στο τριετές γενικό λύκειο, λόγω της φύσης του σχολείου, που θεωρητικά απευθύνεται σε πραγματικούς εργαζομένους. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το υπουργείο Παιδείας φέρεται ότι μελετά την κατάργηση του τέταρτου έτους διατηρώντας το πεντάωρο πρόγραμμα, κάτι που πρακτικά μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα σε μαθητές, οι οποίοι, παρουσιάζοντας εικονικές βεβαιώσεις απασχόλησης, θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στο εσπερινό και έτσι να εισάγονται σε πρωτοκλασάτες σχολές με λιγότερες ώρες μαθημάτων.

Φροντιστήρια

Τέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το υπουργείο θα ζητά από τα φροντιστήρια να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνοντας ότι δεν λειτουργούν εντός τους παράνομα κέντρα μελέτης για μαθητές του δημοτικού. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες κυρώσεις, με βάση τη νομοθεσία του 1997.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα