Ο Βαν Γκογκ… ολοζώντανος!

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Μέγαρο Μουσικής η πολυαναμενόμενη έκθεση «Van Gogh – The experience»Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Σε αυτήν την έκθεση το κίτρινο μισοφέγγαρο και τα αστέρια από τη διάσημη «Εναστρη νύχτα» δεν είναι στατικά, αλλά βρίσκονται σε μια συνεχή περιδίνηση, τα περίφημα «Ηλιοτρόπια» είναι τόσο… φρέσκα που σχεδόν ευωδιάζουν, ενώ το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» ζωντανεύει μπροστά μας. Η παρουσίαση «Van Gogh Alive. The experience», η οποία ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δεν είναι απλώς μια έκθεση, αλλά μια εμπειρία που ξυπνά όλες τις αισθήσεις, επενδύοντας στις αρετές της τεχνολογίας.

Περίπου 3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και φωτογραφίες του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας Sensory4 σε κάθε γωνιά του εκθεσιακού χώρου του Μεγάρου: στους τοίχους, στις κολόνες, στις οροφές, ακόμη και στο πάτωμα.

Εργα διάσημα του εικαστικού, όπως τα «Κόκκινο αμπέλι», «Εξώστης καφενείου τη νύχτα», «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Σιταροχώραφο με κοράκια» και «Εναστρη νύχτα» είναι μόνο μερικά από τα αριστουργήματα που θα δει κανείς να ζωντανεύουν ψηφιακά μέσα τις ειδικές οθόνες προβολής. Ολοι οι πίνακες που παρουσιάζονται συνοδεύονται και από μελωδίες κλασικής μουσικής, οι οποίες έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να μεταφέρουν τις συγκινησιακές μεταπτώσεις που είχε ο Βαν Γκογκ.

Σύμφωνα με τον Ρομπ Κερκ, τον υπεύθυνο της εταιρίας Grande Exhibitions, η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της, η εν λόγω τρισδιάστατη εικαστική παρουσίαση άρχισε να δουλεύεται το 2011 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά. Μάλιστα, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Αθήνα, έχοντας διαγράψει μεγάλη διαδρομή ανά τον κόσμο, ένα «ταξίδι» που περιλαμβάνει 36 πόλεις και περίπου 10.000.000 επισκέπτες.

Το… κινούμενο ταξίδι στο πλούσιο έργο και στη ζωή του Βαν Γκογκ ξεκινάει από την πατρίδα του, την Ολλανδία, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το Παρίσι και η Αρλ, η πόλη στην οποία ο εικαστικός πέρασε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. «Νομίζω πως η έκθεση αυτή μάς δίνει την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής» σχολίασε ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο Βαν Γκογκ, κυρίως όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας».

Η μάχη του ζωγράφου με την ψυχασθένεια, η εκούσια εισαγωγή του στο άσυλο στο Saint- Remy, τα έργα που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή, αλλά και τα περίφημα αυτοπορτρέτα του πλημμυρίζουν τον χώρο σε ψηφιακή μορφή.

• Info: Η παρουσίαση αρχίζει σήμερα στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα