«Μέτωπο» Τραμπ κατά του Κιμ

Επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα μέσω Σεούλ έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Με στόχο να συσπειρώσει όλες τις χώρες της Ασίας σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Βόρειας Κορέας, αλλά και να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση να φανεί ανυποχώρητος σε θέματα εμπορίου, σε μια προσπάθεια μείωσης του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, προσγειώθηκε χθες το πρωί στη Σεούλ -δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία- ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας με τον ομόλογό του Μουν Τζε Ιν, ο Τραμπ έκανε λόγο για «μεγάλες προόδους» στο πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος της στρατιωτικής ισχύος τους, αν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι «ελπίζω να μη χρειαστεί». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Βόρεια Κορέα να απειλήσει όλα όσα χτίσαμε» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξαίροντας τη «φανταστική» συνεργασία που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, παρά το γεγονός ότι η σχέση των δύο ανδρών δεν κρίνεται ιδιαιτέρως θερμή – κύριος λόγος είναι ότι ο Μουν προσανατολίζεται περισσότερο στη λύση του διαλόγου για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια ώρα, ένα ιδιαίτερο… καλωσόρισμα επεφύλαξε στον Ντόναλντ Τραμπ η εφημερίδα-όργανο του βορειοκορεατικού καθεστώτος «Rodong Sinmun», λέγοντας «Ηλθε ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».

Το δε επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στον Κυανό Οίκο προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου ήταν αρκετά διαφορετικό από το μπέργκερ με τυρί και κέτσαπ (!), που του προσέφερε ο Γιαπωνέζος Σίνζο Αμπε: Περιελάμβανε μοσχαρίσια παϊδάκια με παλαιωμένη σάλτσα σόγιας, αξίας χιλιάδων ευρώ, που παρασκευάστηκε πριν από 360 χρόνια, γαρίδες και ψητή γλώσσα – αγαπημένο ψάρι του Τραμπ!

Στο κομμάτι του εμπορικού ισοζυγίου, πάντως, η επίσκεψη Τραμπ στην Ιαπωνία ήταν μάλλον άκαρπη, καθώς το Τόκιο εξακολουθεί να αντιστέκεται στις αμερικανικές πιέσεις να αρχίσει συζήτηση για μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα