Νέα νίκη για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο δέχεται ότι η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει με την ισοτιμία που ίσχυε κατά τη σύναψηΡεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Aνάσα» για 1.200 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αποτελούν δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το δικαστήριο (799/2017, 800/2017) τάχθηκε υπέρ των δανειοληπτών κάνοντας δεκτές τις αγωγές τους και ορίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου που ίσχυε όταν εκταμιεύτηκε το δάνειο, και όχι με την τρέχουσα ισοτιμία.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, τα επίμαχα δάνεια έχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε επενδυτικό προϊόν και, επιπλέον, οι τράπεζες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τόσο το κεφάλαιο όσο και τις δόσεις με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

Οι τράπεζες

Στις επίμαχες αποφάσεις επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες όφειλαν να φροντίσουν για τη σωστή ενημέρωση των δυνητικών δανειοληπτών και να τους προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που ενδεχομένως υπάρξουν από αυτού του είδους τις συμβάσεις.
Ετσι, αναφέρει το δικαστήριο, η παρεχόμενη προστασία στον καταναλωτή ήταν ανεπαρκής και βλαπτική, αφού δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις στα προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ακόμη και οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν ήταν ειδικά πιστοποιημένοι ώστε να παρέχουν τέτοιου είδους προϊόντα.

Επιπλέον, το δικαστήριο υπογραμμίζει πως οι τράπεζες είχαν πληροφορηθεί, ήδη από το 2007, σχετικά με τον συναλλαγματικό κίνδυνο υποτίμησης του ευρώ κατά ποσοστό έως 30%, σύμφωνα με την έκθεση και τις υποδείξεις του ΔΝΤ.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης 334/2016 του ίδιου δικαστηρίου και «δείχνουν» τον δρόμο για την τακτοποίηση οφειλών περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Τα συγκεκριμένα δάνεια αποτελούν «θηλιά» στον λαιμό 70.000 δανειοληπτών, οι οποίοι, ενώ πλήρωναν τις δόσεις τους, το κεφάλαιο του δανείου τους αυξανόταν, καθώς το ελβετικό φράγκο άρχισε να ενισχύεται έναντι του ευρώ.

Οι δανειολήπτες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις φέρονται αποφασισμένοι για νέες διαμαρτυρίες, με πάγιο αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να επανέλθει στην αρχική ισοτιμία το δάνειό τους και να μη γεννηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα