«Γιλντιρίμ, παραιτήσου τώρα»!

Στην επίθεση η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης λόγω των «Paradise Papers». «Δεν έκαναν και τίποτα οι γιοι μου» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργόςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Πολιτικό σεισμό προκαλούν και στην Τουρκία οι αποκαλύψεις των «Paradise Papers», καθώς στο «κάδρο» έχει μπει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτό), του οποίου την παραίτηση επιτακτικά ζητά τώρα η αντιπολίτευση! Αιτία της κρίσης που έχει ξεσπάσει στάθηκε η αποκάλυψη για το γεγονός ότι οι δύο γιοι του Γιλντιρίμ είναι ιδιοκτήτες offshore εταιριών με έδρα τη Μάλτα, μέσω των οποίων μειώνουν τα φορολογικά βάρη τους.

«Από νομική άποψη δεν είναι έγκλημα, αλλά είναι ατόπημα από ηθική σκοπιά. Χρειάζεται η χώρα χρήματα; Ναι! Και το πρώτο και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζτσάν, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεράκτιες εταιρίες αποστερούν τη χώρα από φορολογικά έσοδα.

Τόσο το CHP όσο και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατέθεσαν από κοινού πρόταση στην τουρκική Βουλή να ερευνήσει τους εμπλεκομένους στα «Paradise Papers», αλλά το αίτημά τους είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό από την ελεγχόμενη από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Εθνοσυνέλευση. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, ο Γιλντιρίμ εξήγησε από την πλευρά του ότι οι γιοι του, που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, «δεν έκαναν κάτι κακό».

Και στη Βρετανία, όμως, οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν, καθώς αγγίζουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα… εξωχώρια «καμώματα» του Καρόλου, που βγήκαν στη φόρα, καθώς με βάση τις αποκαλύψεις ο πρίγκιπας από το 2007 είχε επενδύσει 2.960.000 λίρες Αγγλίας σε τέσσερα funds στα Νησιά Κέιμαν, σύμφωνα με τα «Paradise Papers».

Διάσημοι φοροφυγάδες

Πέραν όμως των αποκαλύψεων για τους πολιτικούς, εθισμένοι στη φοροαποφυγή φαίνεται ότι είναι και αρκετοί διάσημοι. Από τον «αμαρτωλό» Χάρβεϊ Γουάινστιν και τη σέξι Νικόλ Κίντμαν, μέχρι τη «βασίλισσα» της ποπ μουσικής Μαντόνα και την αισθησιακή Σακίρα, όλο και περισσότεροι σταρ της showbiz -όπως προκύπτει από τα «Paradise Papers»- χρησιμοποίησαν φορολογικούς παραδείσους για να κάνουν μπίζνες.

Ειδικότερα, η Σακίρα μετέφερε τα δικαιώματα από τραγούδια της, αξίας 31.600.000 ευρώ, σε offshore της Μάλτας, ενώ εμφανίζεται στα έγγραφα ότι κατοικεί στις Μπαχάμες, παρόλο που είναι γνωστό ότι ζει στη Βαρκελόνη μαζί με τον σύζυγό της, ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ.

Η Μαντόνα, από την άλλη, το 1998 αγόρασε 2.000 μετοχές της εταιρίας SafeGard Medical Ltd, που παρήγαγε σύριγγες και είχε έδρα στις Βερμούδες, μέχρι τη διάλυσή της το 2013.

Τον ίδιο φορολογικό παράδεισο με τη Μαντόνα επέλεξε ο Γουάινστιν για να αγοράσει 2.000 μετοχές της εταιρίας Scientia Health Group Ltd, το 2001, καθώς στις Βερμούδες δεν προβλέπεται φόρος στα εισοδήματα από μερίσματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα