Νέα πνοή στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Απαλλαγμένο από τις σκαλωσιές το ιερό μνημείο στην Πάτμο! Οι εργασίες έφεραν στο φως άγνωστα παράθυρα και κρύπτεςΥστερα από πέντε χρόνια εργασιών (από το 2011 έως το 2016), το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, χωρίς σκαλωσιές. Οπως έγινε γνωστό, (μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ) οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του σπηλαίου, του χώρου όπου ο Ιωάννης ο Θεολόγος εμπνεύστηκε και έγραψε το ιερό εσχατολογικό κείμενό του, ολοκληρώθηκαν με ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιελάμβανε την αποκατάσταση όχι μόνο του σπηλαίου, αλλά των εκκλησιών, καθώς και των άλλων κτισμάτων, που συναποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου ενιαίου συγκροτήματος. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της συντήρησης αποκαλύφθηκαν όλες οι οικοδομικές φάσεις του κτιρίου (άγνωστα παράθυρα, πόρτες, ακόμη και κρύπτες που είχαν κλείσει), ενώ ο στόχος των συντηρητών είναι κάποιοι χώροι του συγκροτήματος να χρησιμοποιηθούν και πάλι με τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, ένα τμήμα, το οποίο παλιά ήταν σχολή μουσικής, θα μετατραπεί και πάλι σε σχολή βυζαντινής μουσικής.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αρχαιολόγοι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών ήταν ότι το μνημείο έπρεπε να είναι επισκέψιμο, αν και με σκαλωσιές. «Η δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να φτιάξουμε σκαλωσιές και να αποκαταστήσουμε έναν χώρο που τον επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες, διατηρώντας ταυτόχρονα τον λατρευτικό και προσκυνηματικό χαρακτήρα του» υποστήριξε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Δωδεκανήσου Ντίνα Κεφαλά.

Οπως έχει γίνει γνωστό, λίαν συντόμως θα αποκατασταθεί και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του Λόφου και, όπως αναφέρει η αρμόδια εφορεία, υπάρχει ήδη μια εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη για ένα πολύ μικρό μέρος της αποκατάστασης. Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Αποκάλυψης απαρτίζεται από ένα σύνολο κλειστών χώρων, παρεκκλησίων και κελιών, σε πέντε στάθμες. Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του λόφου, ανάμεσα στο λιμάνι της Σκάλας και στον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας. Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα