Η Ελλάδα υπέγραψε την αμυντική συνεργασία «ασπίδα» για την Κύπρο

Η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν τη νέα Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για έναν φορέα, μέσω του οποίου η Ευρώπη επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία στη στρατιωτική φύλαξη των συνόρων της, κάνοντας βήματα αποστασιοποίησης από το ΝΑΤΟ, που κατά βάση ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται θετική ιδιαίτερα από την Κύπρο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Οι υπογραφές μπήκαν χθες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. «Συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία τα 23 από τα 28 κράτη-μέλη» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη Λευκωσία, η υπογραφή της συμφωνίας χαρακτηρίστηκε «ασπίδα προστασίας» για την Κύπρο. «Δεν είναι επιθετική, αλλά αμυντική συμφωνία, και αυτό έχει πάρα πολλή σημασία.

Συνεπώς εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσεις» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την ένταξη της Κύπρου στην «πρώτη ταχύτητα» της αμυντικής ένωσης της Ευρώπης. «Οταν είναι ασφαλής η Ε.Ε., είναι και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα