«Φρένο» στις αυξήσεις της ΔΕΗ

Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει τις δαπάνες για τις Υπηρεσίες Κοινής ΩφέλειαςΚαμία αύξηση δεν θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η διανομή των 360.000.000 ευρώ από το υπερπλεόνασμα έρχεται να καλύψει τις δαπάνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε η ΔΕΗ στην τιμολόγηση του ρεύματος των κατοίκων των νησιών κατά την περίοδο 2012 -2016. 

Το κόστος αυτό θα έπρεπε να το επωμιστούν τα νοικοκυριά και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές να μετακυλιστεί σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα 360.000.000 ευρώ δεν θεωρούνται κρατική ενίσχυση προς τη ΔΕΗ, καθώς αποπληρώνονται υπηρεσίες που έχει ήδη παράσχει η εταιρία στους πολίτες.

Πέρα απ’ αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕH. Αναμένονται, λοιπόν, με ενδιαφέρον το αμέσως προσεχές διάστημα οι νέες κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τίθενται πιο αυστηρά κριτήρια και καθιερώνονται νέες κλίμακες έκπτωσης.

Την ικανοποίησή της για τις προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε η ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του κονδυλίου των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.
Το ποσό από το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί για το ποσό που γνωμοδότησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έναντι της συνολικής οφειλής από τις δαπάνες που έχει καταβάλει η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που σύμφωνα με τη ΔΕΗ αποτελεί μια δίκαιη και αποφασιστικής σημασίας παρέμβαση.

Γενικότερα η καταβολή των ΥΚΩ από το Δημόσιο αποτελεί θέση της ΔΕΗ, δεδομένου ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες κοινωνικής και εθνικής σημασίας πρέπει να τις επωμίζεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και όχι οι καταναλωτές. «Εκφράζουμε την προσδοκία ότι η παρούσα ενέργεια θα έχει ανάλογη συνέχεια ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, όπως υποστηρίζει η εταιρία. Η ΔΕΗ κάνει γνωστό ότι θα αξιοποιήσει αυτή τη ρευστότητα με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή μόχλευση για τα οικονομικά της» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα