Εθνικό πένθος για τα 15 θύματα της πρωτοφανούς θεομηνίας

Βιβλική καταστροφή σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα και Μέγαρα! Αρκετοί πολίτες παραμένουν αγνοούμενοιΜια τραγωδία άνευ προηγουμένου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα, χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης τη δυτική Αττική, και συγκεκριμένα τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι πληγείσες περιοχές μετά τη βιβλική καταστροφή. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα δύο μέτρα, οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι από τα ορμητικά νερά, ενώ αμέτρητα καταστήματα και σπίτια -ειδικά όσα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα- πλημμύρισαν. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, και μάλιστα χωρίς νερό και ρεύμα, και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να περισώσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο.

Για μια βιβλική καταστροφή, που συμβαίνει κάθε 50 με 100 χρόνια, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Μόνο στην περιοχή της Μάνδρας η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ στις περιοχές βρίσκονται 190 πυροσβέστες και 55 οχήματα.

17 τραυματίες

Εκτός από τους 15 νεκρούς, από τους οποίους έχουν αναγνωριστεί οι έξι, οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έφτασαν τους 17, ενώ έως αργά χθες το βράδυ μια γυναίκα βρισκόταν διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση.
Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει σε ασφαλή σημεία. Στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Αντώνη Λάλο, οι τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν όταν, από τη σφοδρότητα των φαινομένων, μεταφέρθηκαν από το όρος Πατέρα τόνοι νερού και λάσπης.

Θρίλερ

Παράλληλα, ένα πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε με τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος αυξανόταν όσο συνεχιζόταν το έργο των σωστικών συνεργείων. Από τους συνολικά 15 νεκρούς, 13 ανακοινώθηκαν από την Πυροσβεστική και δύο από το Λιμενικό.
Οι σοροί στη θάλασσα εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας. Τα θύματα που περισυνέλεξε το Λιμενικό ήταν ένας 81χρονος, που βρέθηκε στη θάλασσα του Ασπροπύργου, και ένας 55χρονος, που εντοπίστηκε μπροστά από την παραλία της Ελευσίνας.

Στη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκαν νεκροί ένας άνδρας σε υπόγειο σπιτιού, μια γυναίκα σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, ένας κυνηγός στην περιοχή Αγία Σωτήρα και ένας οδηγός φορτηγού στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών.
Θύματα της κακοκαιρίας έπεσαν ακόμα τρεις γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μια 90χρονη, η οποία βρέθηκε πάνω σε κάγκελα, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ορμητικά νερά, ένας άνδρας 40-50 ετών σε προαύλιο επιχείρησης και ένας 68χρονος στην αυλή του σπιτιού του.

Επίσης, μια 82χρονη γυναίκα και ένας 88χρονος άνδρας πνίγηκαν στα σπίτια τους, ενώ ακόμη ένας άνδρας παρασύρθηκε από χείμαρρο και βρέθηκε νεκρός σε οικόπεδο, στο 6ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών.

«Τρύπησε ο τοίχος, μπήκε πολύ νερό και πνίγηκε»

ΟλΗ η Ελλάδα «πάγωσε» χθες το πρωί, με τις πρώτες εικόνες από τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα. Τις περιοχές είχαν ήδη αρχίσει να καλύπτουν τα ορμητικά νερά, που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους.
Γύρω στις 10 το πρωί έγινε γνωστό ότι από τον χείμαρρο στη δυτική Αττική υπάρχει η πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια έντονη καταιγίδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία…
Οι μαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, οι οποίοι προσπαθούσαν όλη την ημέρα χθες να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, σοκάρουν.

Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένοι τάφοι, δρόμοι-ποτάμια και σπίτια καλυμμένα από το νερό συνέθεταν το σκηνικό της βιβλικής καταστροφής. Στη Μάνδρα τα ορμητικά νερά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα και πλημμύρισαν το σπίτι ενός ηλικιωμένου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στον ύπνο του.

«Κοιμόταν και μάλλον δεν πρόλαβε να βγει. Εγκλωβίστηκε στο κρεβάτι του. Το σπίτι είναι τρία μέτρα, η πόρτα 2.20, καταλαβαίνετε λοιπόν σε τι ύψος ήταν το νερό» λέει με απόγνωση ο κ. Γιάννης, ανιψιός του 88χρονου, που βρήκε τον θείο του πνιγμένο στο πατρικό σπίτι τους.
«Είμαι τυχερός που ζω. Το σπίτι εσωτερικά καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά τι να λέμε τώρα… Αλλοι άνθρωποι πέθαναν μέσα στις λάσπες. Πάλι καλά που ζω» τονίζει ο κ. Γιώργος, που κατάφερε τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι του στη Μάνδρα, προτού τα νερά φτάσουν μέχρι το πατάρι του.

Για εικόνες που ξαναζεί η δυτική Αττική κάνει λόγο ο Βαγγέλης και περιγράφει τις τελευταίες στιγμές μιας ηλικιωμένης, η οποία παρασύρθηκε από τους φονικούς χειμάρρους που έπληξαν τη Μάνδρα.
«Τρύπησε ο τοίχος του σπιτιού της, μπήκε πολύ νερό μέσα και πνίγηκε. Μπάζωσαν το ρέμα και αποφάσισαν να φτιάξουν σπίτια. Εχουν ξαναγίνει αυτά πριν από πολλά χρόνια, αλλά σαν τα σημερινά ποτέ!» καταγγέλλει με πικρία ο Βαγγέλης, που είδε τη γειτονιά του να βουλιάζει στις λάσπες.

Η ψυχραιμία του οδηγού έσωσε 15 επιβάτες ΚΤΕΛ

«Αγιο» είχαν ο 40χρονος οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αχαΐας και οι 15 επιβάτες που επέβαιναν σε αυτό, καθώς κατάφεραν να απεγκλωβιστούν λίγο πριν το ορμητικό ποτάμι, στο οποίο είχε μετατραπεί η εθνική οδός Αθηνών – Πατρών, στο ύψος της Μάνδρας, τους παρασύρει και τους πνίξει κάτω από τη γέφυρα.

Η αυτοθυσία και η ετοιμότητα του 40χρονου οδηγού Διονύση Παπουτσή, σε συνδυασμό με την άμεση επέμβαση των πυροσβεστών, που βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στο σημείο, είχαν ως αποτέλεσμα να βγουν ζωντανοί όλοι οι επιβάτες.
Οπως εξηγεί ο κ. Παπουτσής, όλα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά και το μόνο που επιθυμούσε ήταν να βρει τρόπο να βοηθήσει τους 15 επιβάτες να βγουν σώοι από το λεωφορείο.

Πρωτόγνωρο

«Ηταν τραγικό αυτό που ζήσαμε. Οσα χρόνια είμαι οδηγός, αυτό το κακό δεν το είχα ξαναζήσει σ’ αυτόν τον δρόμο» αναφέρει και συνεχίζει: «Ξαφνικά το νερό άρχισε να έρχεται κατά πάνω μας με πρωτοφανή ορμή και το μόνο που με ενδιέφερε εκείνη την ώρα ήταν ο κόσμος που είχα μέσα. Εβαλα το λεωφορείο, με όποιον τρόπο μπορούσα, αριστερά στο κράσπεδο, προκειμένου να σπάσω το τζάμι πίσω από τη θέση του οδηγού και να βγάλω τους ανθρώπους έξω με ασφάλεια, γιατί ανέβαινε επικίνδυνα η στάθμη του νερού. Αυτό που προσπάθησα ήταν να μην πανικοβληθεί ο κόσμος και όλα να γίνουν με προσοχή, ώστε να αποφύγουμε το όποιο λάθος. Στη συνέχεια, και αφού πρόλαβα τελευταίος να βγω κι εγώ, άρχισε το λεωφορείο να κυλάει και να το παίρνει το ρέμα, λες και ήταν βάρκα».

Πού θα χτυπήσει η «Ευρυδίκη» σήμερα

Συνεχίζεται η επέλαση της «Ευρυδίκης», καθώς ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, αλλά και ισχυροί άνεμοι «χτυπούν» ήδη πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, σήμερα η κακοκαιρία θα επηρεάσει το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Αύριο, Παρασκευή, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να παρουσιαστούν σε Ηπειρο μέχρι το πρωί, Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες, δυτική Κρήτη και ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας). Επικίνδυνο αναμένεται να είναι το επόμενο τριήμερο σε ολόκληρη τη χώρα, με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, «η κακοκαιρία δεν έφυγε ακόμα, θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο και θα είναι κατά τόπους ισχυρή, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα για νέα πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνάρτηση με τις τοπικές συνθήκες γεωγραφικού παράγοντα, όπως στη Μάνδρα, όπου το πολύ νερό ήρθε από το βουνό και παρέσυρε χώμα».

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, το βαρομετρικό χαμηλό μάς αποχαιρετά οριστικά την Κυριακή, οπότε θα βελτιωθεί ο καιρός, ωστόσο, από την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται κάθετη πτώση θερμοκρασίας. Ο κ. Καντερές αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα εκφράζοντας την άποψη ότι τέτοιου είδους απόψεις δεν πρέπει να εκφέρονται.

«Δεν πρόκειται να περάσει από την Ελλάδα, στροβιλίζεται στην ανώτατη ατμόσφαιρα και εξασθενίζει νότια της Ιταλίας και ανοιχτά του Ιονίου. Θα υπάρχει, βεβαίως, βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα στροβιλιστεί με κίνηση ανάστροφη των δεικτών του ρολογιού και θα κινηθεί προς τη νότια Ιταλία. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι τέτοιο, και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, ενδέχεται να επηρεαστεί η νοτιοδυτική Πελοπόννησος» τόνισε.

Εικόνες αρχαίας τραγωδίας στο Θριάσιο

Σκηνές τραγωδίας εκτυλίσσονταν χθες στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Μετά τις 10 το πρωί έφτασαν τα ασθενοφόρα με τους πρώτους νεκρούς και στη συνέχεια, στα Επείγοντα Περιστατικά, κατέφθαναν δεκάδες αλλόφρονες συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, κλαίγοντας από αγωνία, καθώς αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.

Καθώς η ώρα περνούσε, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μεγάλωνε και οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα δεν έλεγαν να κοπάσουν.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο 15 νεκροί, 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, και 17 τραυματίες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα 82 ετών σε κρίσιμη κατάσταση, που διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ.
Το νοσοκομείο είχε τεθεί σε συναγερμό μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και το ψύχραιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γνώριζε ότι ήταν μια μαύρη ημέρα, αφού η θεομηνία που έπληξε τη δυτική Αττική από τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε βουλιάξει στη λάσπη τις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Μια ομάδα από πέντε ψυχολόγους από το Θριάσιο και άλλους πέντε που έστειλε το Ψυχιατρείο Αττικής Δαφνί ανέλαβε το δύσκολο έργο της ψυχολογικής στήριξης των συγγενών που μόλις είχαν δει νεκρούς τον πατέρα, τη μάνα, τον αδελφό.
«Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνώθηκε αμέσως και τώρα είναι στη Εντατική, οι υπόλοιποι ευτυχώς δεν κινδυνεύουν» είπε στη «δημοκρατία» ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Παλαιορούτης.
«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα και αναμένεται να έχουμε και μια πολύ δύσκολη νύχτα» μας είπε συγκλονισμένος.

Οι φονικές πλημμύρες χτυπούν πάντα Νοέμβριο την Αττική

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο λεκανοπέδιο της Αττικής προκαλούνται μεγάλες καταστροφές και χάνονται ανθρώπινες ζωές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς η περιοχή έχει ένα αρκετά «βαρύ» ιστορικό φονικών πλημμυρών, οι οποίες «χτυπούσαν» κυρίως τον Νοέμβριο.

Το 1896, μια θεομηνία, που θα μείνει στην ιστορία ως «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου», έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και τον θάνατο 61 ανθρώπων. Τότε, η Αθήνα θύμιζε μεγάλο χωριό, καθώς είχε ακόμη χωμάτινους δρόμους και μικρά σπίτια.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της πρωτεύουσας και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1961, όταν άνοιξαν οι ουρανοί για τρεις ώρες, τη νύχτα της 5ης προς την 6η Νοεμβρίου. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 43 νεκροί και 300 τραυματίες, πάνω από 400 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 4.000 πλημμύρισαν, ενώ 500 οικογένειες έμειναν στον δρόμο. Μάλιστα, σύμφωνα με το -τότε- υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας πεντηκονταετίας.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα