Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Ο στρατός έριξε από την εξουσία τον 93χρονο δικτάτορα πρόεδρο Μουγκάμπε επιβάλλοντάς του κατ’ οίκον περιορισμόΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα 

Αλλαγή σελίδας στη Ζιμπάμπουε, μετά 37 χρόνια παραμονής του 93χρονου δικτάτορα Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην εξουσία, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ανετράπη από τον στρατό.

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τον 93χρονο πρόεδρο άρχισε όταν κατηγόρησε τον αρχηγό του στρατού Κονσταντίνο Τσιουένγκα για «προδοσία», στο απόγειο μιας άνευ προηγουμένου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF. Τη Δευτέρα ο Τσιουένγκα είχε καταγγείλει δημοσίως την απόφαση απομάκρυνσης του Μνανγκάγκουα και είχε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν δεν σταματούσαν «οι διώξεις» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το διάγγελμα

Ως απάντηση, ο στρατός κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZBC και έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό τον πρόεδρο Μουγκάμπε.

Αξιωματικοί του στρατού σε τηλεοπτικό διάγγελμά τους δήλωσαν ότι ανέλαβαν την εξουσία με στόχο να ξεριζώσουν τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου, που «προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα». Αρνούμενοι την κατηγορία για πραξικόπημα, δήλωσαν επίσης ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και η οικογένειά του είναι «σώοι και αβλαβείς». Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ιγκνέσιους Τσόμπο, στενός συνεργάτης του προέδρου.

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έκλεισαν χθες τους δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, στο Κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε και στα δικαστήρια, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε συγκλονίστηκε από τουλάχιστον τρεις εκρήξεις και πυροβολισμούς. Οι ξένες πρεσβείες στη χώρα τέθηκαν -όπως ήταν αναμενόμενο- σε συναγερμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προέτρεψαν τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Χαράρε να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους ωσότου ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στην αφρικανική χώρα. Η Τερέζα Μέι κάλεσε όλες τις πλευρές στη Ζιμπάμπουε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ η Ε.Ε. απηύθυνε έκκληση για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η «κυρία Γκούτσι» με τα ακριβά γούστα!

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ζιμπάμπουε από το 1980, είναι, σε ηλικία 93 ετών, ο γηραιότερος ηγέτης στον κόσμο. Η μακρά περίοδος διακυβέρνησής του έχει σημαδευτεί από φόνους, αιματοχυσία, βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιφρονούντων, εκστρατείες εκφοβισμού των αντιπάλων και ευρείας έκτασης καλπονοθείες. Μάλιστα το 2008, με έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ, του αφαιρέθηκε ο τίτλος τιμής του «ιππότη» λόγω της «αδιαφορίας» του για τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Οσο για την κυρία Μουγκάμπε; Αρχικά έγινε διάσημη επειδή έκανε δεσμό με τον Μουγκάμπε ενώ εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος και στη συνέχεια για της εφόδους της στις πολυτελείς μπουτίκ. Η φιλόδοξη, κατά 39 χρόνια νεότερη του Μουγκάμπε, Γκρέις, που έχει αποκτήσει εκατομμύρια από την παράνομη πώληση διαμαντιών, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που μετρά πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Γνωστή στη χώρα της και ως «κυρία Γκούτσι» («Gucci Grace»), αλλά και ως «Disgrace» (=ντροπή) για τα πανάκριβα -πλην κακόγουστα- ρούχα και παπούτσια της, φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον Μουγκάμπε στην εξουσία. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η απομάκρυνση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα ήρθε έπειτα από την αντιπαράθεσή του με την 52χρονη Γκρέις. Ο Μνανγκάγκουα κατηγόρησε την κυρία Μουγκάμπε ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, κατηγορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γκρέις, η οποία πέτυχε την αποπομπή του. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια και στην αντιπρόεδρο Τζόις Μουτζούρου, όταν ήλθε σε αντιπαράθεση με την Γκρέις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα