Κυβέρνηση «Τζαμάικα» ή εκλογές!

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν τα κόμματα της Γερμανίας, που σήμερα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούνΡεπορτάζ
Θεανώ Καρούτα

Ο χρόνος εξαντλήθηκε και οι διερευνητικές επαφές των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα. Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όμως ξέρουν πολύ καλά πως το ενδεχόμενο να σύρουν τη χώρα ξανά σε εκλογές δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Η τελική αναμέτρηση, πάντως, άρχισε χθες το απόγευμα και αναμενόταν να διαρκέσει σίγουρα ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί μεταξύ τους συμφωνίες σε μερικά κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής, οικογενειακής και αγροτικής πολιτικής, όμως οι συνομιλίες «σκοντάφτουν» σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η προστασία του κλίματος, οι μεταφορές, η Ε.Ε. και η ευρωζώνη και προπαντός η μετανάστευση.

Ιδίως σε αυτό το τελευταίο, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοκοινωνιστές κρατούν πιο σκληρή στάση και ζητούν την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν το αποδέχεται και μόνο οι Πράσινοι εκδήλωσαν πρόθεση για συμβιβασμό.

Μετρημένη και η καγκελάριος, ξέροντας πολύ καλά πως το εγχείρημα «Τζαμάικα» είναι δύσκολο, όμως αναγκαίο, δήλωσε πως «μπορεί να πετύχει». «Είναι μια πολύ δύσκολη, περίπλοκη δουλειά, αλλά υπάρχει η βούληση» είπε και κάλεσε τους πιθανούς εταίρους της, προτού ξεκινήσουν τις χθεσινές διεργασίες, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σύμφωνα και με όσα μετέδιδε χθες η «Bild», η καγκελάριος έχει επιδείξει την ισχυρή θέλησή της ουκ ολίγες φορές απέναντι στους εταίρους της, καθώς τους υπενθυμίζει τακτικά την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα, απέναντι στα κόμματά τους και απέναντι στην Ευρώπη. Για ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος, πάντως, προετοιμάζονται ιδιαίτερα στο FDP και στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται παράταση λίγων ημερών για τις διερευνητικές συνομιλίες, πρόταση που κατέθεσαν ήδη οι Πράσινοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα