Να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία μας

Θα ονομαστούν τα Σκόπια «ΔημοκρατίαΚεντρικής Βαλκανικής»;

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Στο ιστολόγιο mignatiou.com διάβασα την αποκάλυψη του δημοσιογράφου Δημήτρη Απόκη ότι δεν αποκλείεται τα Σκόπια να ονομαστούν «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Κάτω από την είδηση δημοσιεύεται δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στον ίδιο δημοσιογράφο, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το όνομα αυτό δεν είναι απορριπτέο, αλλά γενικώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Το θέμα ανακινείται λόγω των αμερικανικών πιέσεων προς τους Σκοπιανούς. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, στις 11 και τις 12 Ιουλίου 2018. Γνωρίζουν, όμως, ότι η Ελλάς δεν πρόκειται να συναινέσει, αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος. Αν τελικά οι ΗΠΑ πείσουν τα Σκόπια να δεχθούν ένα όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», αυτό θα αποτελέσει επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις, από το 1991 μέχρι σήμερα. Δεν είμαι βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα δεχθούν την ονομασία «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής», πάντως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται έστω ένα μικρό φωτάκι στον ορίζοντα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν το πρόβλημα του ονόματος. Θυμίζω:

Στο εσωτερικό του γειτονικού κράτους ακούγονται πλέον φωνές ότι το «μακεδονικό έθνος» είναι ανύπαρκτο και τεχνητό. Στις 03/11/2017 ο Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, υπεύθυνος Πολιτισμού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην δήμαρχος, δήλωσε σε σερβικά ΜΜΕ τα εξής: «Το μακεδονικό κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε τότε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής κουλτούρας, της μακεδονικής γλώσσας, των μακεδονικών συμβόλων και όλων των μακεδονικών καλλιτεχνικών επιτευγμάτων».

Η κυβέρνηση Ζάεφ ανέλαβε την εξουσία με τη στήριξη ορισμένων αλβανικών κομμάτων, τα οποία υπακούν στα κελεύσματα της Αλβανίας και ζητούν καθεστώς ισονομίας με τους Σλάβους. Οι Αλβανοί δηλώνουν ότι η ΠΓΔΜ ανήκει εξίσου στις δύο εθνότητες και απειλούν με απόσχιση, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Η Βουλγαρία έχει επανέλθει δυναμικά. Πρώτον, δηλώνει ότι θα θέσει βέτο αν τα Σκόπια ονομαστούν Ανω ή Βόρεια Μακεδονία, διότι θεωρεί αυτούς τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς απειλή για τη βουλγαρική περιοχή του Πιρίν. Δεύτερον, καλλιεργεί την άποψη ότι οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και ταυτοχρόνως πέτυχε να αναγνωριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ως βουλγαρική η «σκοπιανή» μειονότητα στην Αλβανία. Βεβαίως, ουδείς εγγυάται ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν μόνο τα Σκόπια για υποχωρήσεις. Είναι πολύ πιθανόν να πιέσουν και την ελληνική πλευρά. Ας είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας.

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα