Ανοίγει (πάλι) η υπόθεση Τσαλικίδη!

Η προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζήτησε να ξαναδεί τον φάκελο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Ενα βήμα προτού βρεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης είναι η υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005 και συνδέθηκε με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή.

Η απόφαση «βόμβα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα, δρομολόγησε νέες εξελίξεις, που ενδεχομένως θα αποτελέσουν την αφετηρία ώστε να ανοίξει τρίτη φορά ο φάκελος του θανάτου που είχε αρχειοθετηθεί ως αυτοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη δικογραφία της υπόθεσης προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση όσα διαλαμβάνονται στην απόφαση του ΕΔΑΔ.

Η υπόθεση Τσαλικίδη ερευνήθηκε δύο φορές από τη Δικαιοσύνη. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2005-2006, οπότε και ο φάκελος της έρευνας έκλεισε με τη σφραγίδα «αυτοκτονία». Μια συμπληρωματική έρευνα τη διετία 2012-2014 ήρθε για να ρίξει και πάλι φως στα κρυμμένα μυστικά του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το συμπέρασμα ήταν το ίδιο. Ωστόσο, καταγράφηκε η άποψη των δύο από τους τρεις ιατροδικαστές που ανέφεραν ότι η αιτία θανάτου δεν είχε εντελώς διασαφηνιστεί, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για σκηνοθετημένη δολοφονία που συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο είχε αντίκτυπο σε κρατικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αλλωστε, ο Κώστας Τσαλικίδης δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Ηταν υπεύθυνος σχεδιασμού δικτύου και είχε πρόσβαση σε όλους τους χώρους των τηλεφωνικών κέντρων της εταιρίας. Αν και δεν είναι βέβαιο πόσα ενδεχομένως γνώριζε για την υπόθεση των υποκλοπών, γεγονός παραμένει ότι ήταν ο υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των μοιραίων αναβαθμίσεων του δικτύου τον Αύγουστο του 2004.

Τότε δηλαδή που εισήχθη ο παράνομος κώδικας, ο οποίος λειτούργησε ως «δούρειος ίππος» για την παρακολούθηση όχι μόνο του Κώστα Καραμανλή και μελών της κυβέρνησής του, αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής, ατόμων που φέρεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία, μελών κινήσεων πολιτών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών.

Η οικογένεια Τσαλικίδη δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά της για την ανεύρεση της αλήθειας και τον Νοέμβριο του 2014 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και αυτό γιατί από τα στοιχεία που εξέτασε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιες Αρχές της χώρας μας δεν ερεύνησαν επαρκώς τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Επιδίκασε μάλιστα και ποσό 50.000 ευρώ στην οικογένειά του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα