Paradise Papers αλά… ελληνικά

Επιχειρηματίες, εφοπλιστές αλλά και «γαλαζοαίματοι» στα 235 ονόματαΤης
Μαρίας Παναγιώτου

Εφοπλιστές, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, γαλαζοαίματοι, πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα και άλλα που δεν είναι τόσο γνωστά (συνολικά 235 ελληνικά ονόματα, εννέα offshore και 192 ελληνικές διευθύνσεις) περιλαμβάνει τελικά η λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Κονσόρτσιουμ των Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μέσα από τα διάσημα πλέον «Paradise Papers», η οποία έχει και ελληνικό χρώμα.

Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό κονσόρτσιουμ, που έχει σχετικά έγγραφα στην κατοχή του, διατηρούν χρήματα σε offshore εταιρίες, εταιρίες δηλαδή που βρίσκονται σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη. Η δραστηριότητά τους σε καμία περίπτωση δεν είναι παράνομη, εφόσον μάλιστα τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες οδούς. Ωστόσο, ό,τι είναι και νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Γι’ αυτό και το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο παγκοσμίως, καθώς σκιαγραφεί τη δυνατότητα των οικονομικών ελίτ να φοροαποφεύγουν μέσα από νόμιμες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας, οι πολίτες «λυγίζουν» κάτω από τη βαριά φορολογία.

Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ICIJ, λοιπόν, ξεχωρίσαμε εκείνο του Ιωάννη Αλαφούζου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία του τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αλλά και του στενού συνεργάτη του Ι. Σπανολιού. Διακρίναμε ακόμη το όνομα της συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, της Μαρέβας Μητσοτάκη, το όνομα της οποίας εξάλλου είχε αναφερθεί από τα ελληνικά media από την προηγούμενη εβδομάδα και η ίδια έχει απαντήσει σχετικώς.

Ανάμεσα στη μεγάλη λίστα σημαντικών ονομάτων της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής δεσπόζουν τα ονόματα του Βίκτωρα Ρέστη, της Intralot, που ανήκει στον Σωκράτη Κόκκαλη, του πρίγκιπα Παύλου, γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μελών των ναυτιλιακών οικογενειών Μουνδρέα, Αγγελικούση, Προκοπίου, Ιγγλέση, Οικονόμου, Σταφυλοπάτη, Φράγκου, Κομνηνού, Ζολώτα, Τσάκου, Κανελλάκη, Ποταμιάνου, Περατικού, του Συμεών-Ιωάννη Κεδίκογλου, του Θεόφιλου Αριστείδη Πριόβολου, αλλά και του Φωκίωνα Καραβία της Eurobank (!), του Ανδρέα Στέγγου και του Ανδρέα Βγενόπουλου, που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Στη λίστα επίσης βρίσκονται η Grant Thornton A.E. και η Delloite & Touche, διεθνείς εταιρίες ορκωτών λογιστών με παραρτήματα και στην Ελλάδα. Επίσης, εμφανίζονται τα ονόματα των Γιώργου Κιντή και Νίκου Κούλη, γνωστών από το πέρασμά τους από τα διοικητικά της ΑΕΚ. Αυτά σε μία γρήγορη ανάγνωση, καθώς τα έγγραφα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και θα ακολουθήσει η δημοσιογραφική έρευνα για καθένα από τα ονόματα τις επόμενες μέρες.

Το Διεθνές Κονσόρτσιουμ των Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) απασχολεί πλέον επί σειρά ετών τη δημοσιότητα μέσα από τις λίστες με τα πρόσωπα και τις εταιρίες που δημιουργούν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, με στόχο τη φοροαποφυγή. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχαν προκαλέσει και πάλι σάλο, όταν έδωσαν στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα «Panama Papers», έγγραφα δηλαδή που απεδείκνυαν τη δραστηριότητα πολλών φυσικών προσώπων και εταιριών σε παράκτιες εταιρίες με έδρα τον Παναμά. Και φαίνεται ότι οι αποκαλύψεις τους θα έχουν και συνέχεια.

ΕΠΙ ΤΗΣ  ΟΥΣΙΑΣ

Περίεργα παιχνίδια

Τόσες μέρες, εκείνοι που είχαν στα χέρια τους τις λίστες με τους Ελληνες εμπλεκομένους στα «Paradise Papers» φρόντιζαν να κάνουν επιλεκτικές διαρροές και δημοσιεύσεις για τα ονόματα που υπήρχαν.

Ο τρόπος που παρουσίασαν όλη αυτή την έρευνα-σοκ δείχνει ή ότι δεν ήθελαν να χρεωθούν τα «βαριά» ονόματα που καταγράφονταν σε αυτή τη λίστα ή ήθελαν να παίξουν παιχνίδια στοχοποιώντας συγκεκριμένα πρόσωπα.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, καθώς χθες οι μάσκες έπεσαν και υποχρεώθηκαν να δημοσιοποιήσουν όλα τα ονόματα που περιέχονται στις λίστες, μια και το έπραξε το ICIJ στη διεύθυνση offshoreleaks.icij.org. Τώρα όλοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Και σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα για όσους έπαιξαν τον μουντζούρη με τα «Paradise Papers». Κρίμα. Η δημοσιογραφία έχασε ακόμη μια ευκαιρία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα