Περίεργες συμπτώσεις «καίνε» τον Στουρνάρα

Η Alvarez & Marsal που έκανε την αμφιλεγόμενη δημοσκόπηση της ΤτΕ «χτυπάει» και «κόκκινα» δάνειαΚαθαρές απαντήσεις καλείται να δώσει πλέον ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για την απευθείας ανάθεση σε ελληνικό παράρτημα αμερικανικής εταιρίας συμβούλων μιας αμφιλεγόμενης «μέτρησης» σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, που κατέληξε σε δραματοποιημένα συμπεράσματα τόσο σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών όσο και σχετικά με την πρόβλεψη διάρκειας του ιδιότυπου καθεστώτος των capital controls.

O κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε γενικά και αόριστα, λέγοντας ότι τέτοιου είδους έρευνες αποτελούν υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας, που απορρέει από το Μνημόνιο, πλην όμως δεν εξήγησε με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη εταιρία (που έχει βεβαρημένο παρελθόν στην Κύπρο), σε τι ύψος ανέρχεται η αμοιβή της για το συγκεκριμένο έργο και, κυρίως, γιατί αποφάσισε τη δημοσιοποίησή της -και μάλιστα, με επιλεκτική διαρροή- σε εφημερίδα που έχει αναλάβει, σχεδόν εργολαβικά, τον ρόλο δημόσιας προστασίας του…

Πηγές που γνωρίζουν άριστα τον χώρο της συγκεκριμένης αγοράς εκφράζουν απορία για το είδος και το ύψος της εν λόγω σύμβασης. Δεδομένου ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια διευρυμένη ποσοτική έρευνα με ποιοτικά στοιχεία, που όμως δεν απαιτούσε κάποιο ιδιαίτερο «know how», γιατί δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ώστε να συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων;

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοιου είδους πανελλαδική έρευνα, ακόμη και σε εξαιρετικά διευρυμένο δείγμα, δεν ξεπερνά σε κόστος τα 10.000 ευρώ και θα ήταν εξόχως διαφωτιστικό να μάθουμε το ποσό που δόθηκε στην Alvarez & Μarsal Hellas, επικεφαλής της οποίας είναι ένας παλιός γνώριμος του κ. Στουρνάρα από το ΤΧΣ, ο Μάριος Κολιόπουλος.

Με τραπεζική εμπειρία στην Bank of America, ο κ. Κολιόπουλος διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά (πρακτικά, δηλαδή, από τον ίδιο τον κύριο Στουρνάρα) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο όργανο δηλαδή που επόπτευε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2013 και πριν συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας, παραιτήθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους, ενώ δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι πίεζε για τη νομική κατοχύρωση του λεγόμενου «ακαταδίωκτου», τη χορήγηση δηλαδή πλήρους ασυλίας στα μέλη του ΤΧΣ, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις για την τύχη προβληματικών δανείων χωρίς καμία νομική συνέπεια.

Σήμερα, ο πολυπράγμων κ. Κολιόπουλος εμφανίζεται και ως επικεφαλής μιας θυγατρικής της Alvarez & Marsαl, της Independent Portfolio Management, που «χτυπά» στην τραπεζική αγορά «κόκκινα» δάνεια, αφού βεβαίως έσπευσε να εξασφαλίσει από τον περασμένο Ιούλιο τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αδεια που παραχωρήθηκε ασμένως από τον διαχρονικό φίλο του κ. Κολιόπουλου και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Τώρα, το πώς μια εταιρία που επενδύει στα «κόκκινα» δάνεια μετρά ταυτόχρονα και το… (ζοφερό) κλίμα εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες είναι μια άλλη υπόθεση, στην οποία αρμόδιος να απαντήσει είναι και πάλι ο κ. Στουρνάρας.
Βεβαίως, η μητρική Alvarez & Marsal, που επιμελήθηκε από κοινού με την πολυεθνική Kantar TNE την… τρομολαγνική μέτρηση για τo οικονομικό κλίμα στη χώρα (διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 60% των καταθετών και το 71% των επιχειρήσεων δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες!), κατά παραγγελία της ΤτΕ, δεν είναι καθόλου άγνωστη στις χώρες-θύματα των Μνημονίων.

Είχε προσληφθεί στην Κύπρο από την εκεί Κεντρική Τράπεζα, το 2012, για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τραπεζικό κραχ, με το συνακόλουθο «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά και για να προσδιορίσει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών μετά το «bail in». H εταιρία συμβούλων παρέδωσε τελικά μια άκρως αμφιλεγόμενη μελέτη, που δεν φώτιζε βασικές πτυχές του προβλήματος (περίπτωση Λαϊκής Τράπεζας), ενώ οι προβλέψεις της για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εκτιμήθηκαν από παράγοντες της αγοράς, μέσα και έξω από την Κύπρο, ως «υπερδιογκωμένες».

Στην πορεία ανακαλύφθηκε ότι, μέσα στην εξωφρενική αμοιβή των 10.000.000 ευρώ που απέσπασε η εταιρία, προβλεπόταν και ένα πρόσθετο bonus, συνδεδεμένο ως ποσοστό με το ύψος των απαιτήσεων της ανακεφαλαιοποίησης! Ευλόγως θεωρήθηκε ότι η εταιρία είχε κάθε λόγο να εμφανίσει την «τρύπα» των κυπριακών τραπεζών όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να αυξήσει την αμοιβή της…

Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα στην κυπριακή Βουλή και οδήγησε, έναν χρόνο αργότερα, στη λύση του «λεόντειου» συμβολαίου της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας με την Alvarez, ενώ επιτάχυνε και την «έξωση» του κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μερικούς μήνες αργότερα «για προσωπικούς λόγους».

Να δοθούν εξηγήσεις στη Βουλή

Μένει να δούμε αν και τα κατορθώματα του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη θα έρθουν στην ελληνική Βουλή για να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση της εν λόγω εταιρίας. Πόσο μάλλον όταν τα αποτελέσματα της περιβόητης «μέτρησης» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ποσοτικές έρευνες που γίνονται για λογαριασμό ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες αποτυπώνουν ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης από τους Ελληνες καταθέτες μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα