Κίνητρα σε Ελλάδα για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Αφορούν σενάρια χρηματοδότησης για την περίοδο μετά τα ΜνημόνιαΗ γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη συζητήσεων για την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η διερεύνηση των εναλλακτικών ή και συμπληρωματικών δυνατοτήτων αναφορικά με την ύπαρξη «προληπτικής γραμμής», «χρηματοδοτικού μαξιλαριού», του ESM, των αδιάθετων κεφαλαίων από το τρίτο πρόγραμμα (τα οποία είναι της τάξης των 40 δισ. ευρώ) ή κάποιας παραλλαγής αυτών, που θα παρέχει τη δυνατότητα μεταπρογραμματικής στήριξης.

Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 αλλά και η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ επί ακόμη ένα έτος παρέχουν -επίσης για πρώτη φορά- μία τόσο ρεαλιστική ευκαιρία ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο Q.E., σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας και τη βιώσιμη έξοδό της στις αγορές δεν θα αφορά κατ’ ανάγκη ή αποκλειστικά ζητήματα που άπτονται κονδυλίων, αλλά θα περιλαμβάνει και εγγυήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική ευρωστία της χώρας, η οποία, όπως σημειώνουν, ούτως ή άλλως έχει επιτευχθεί, τονίζουν και υπενθυμίζουν ότι για εφέτος αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% και κατά 2,5% το 2018, ενώ παραπέμπουν και στην πτωτική τροχιά που ακολουθεί η ανεργία.

Τέλος, εκτιμούν ότι η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως, βάσει λογικών επιτοκιακών όρων, θα είναι εφικτή μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. «Είναι η πρώτη φορά από το 2010 έως και σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά στην πηγή» σημειώνουν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα