«Εφυγε» ο κορυφαίος βιολόγος Φ. Καφάτος

Φτωχότερη είναι η διεθνής και η ελληνική πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα ύστερα από την απώλεια του Φώτη Καφάτου (φωτό), ενός από τους σημαντικότερους βιολόγους του κόσμου, κορυφαίου δασκάλου και ερευνητή. Ο Φώτης Καφάτος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, άφησε ωστόσο πίσω ένα τεράστιο σε όγκο και ποιότητα έργο. Ηταν ο θεμελιωτής της μοριακής βιολογίας στην Ελλάδα, ενώ μία από τις από πιο σημαντικές διακρίσεις του ήταν η αναγόρευσή του σε τακτικό καθηγητή του Χάρβαρντ σε ηλικία μόλις 29 ετών!

Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην παγίωση της μοριακής προσέγγισης στην έρευνα, καθώς και στην ανάπτυξη και την καθιέρωση της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA. Συνέβαλε καθοριστικά στην επανάσταση που έφερε η μοριακή βιολογία στις βιοεπιστήμες. Τα επιστημονικά επιτεύγματά του αναγνωρίστηκαν μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα καθηγητή και μέλους σε εννέα Ακαδημίες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (ξένο μέλος), η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (μέλος) και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα